Меню Затваряне

Агатополският епископ Йеротей отправи обръщение към миряните от Сливенска епархия

Агатополски епископ Йеротей отправи обръщение към миряните от Сливенска епархия по повод отвореното писмо, което те му изпратиха ден по-рано и го призоваха да опровергаете клеветите срещу него, отправени от двамата братя Янакиеви (тук):

Сега, ние, миряните от Сливенска епархия Ви призоваваме да нарушите мълчанието и да отговорите на отправените към Вас клевети от братя Евгений Янакиев и Силвестър Янакиев! И дори в църковен съд да изложите факти, за да стане ясно кой изрича клевета! Само и единствено така ще изчистите петното от Вашето име, което по недостоен и неприсъщ за свещенослужител начин те хвърлиха срещу Вас – техния епископ! И чрез неверните си твърдения подведоха Светия синод, който касира вота за Сливенски митрополит на базата на една жалба и скалъпен доклад без доказателства в него!

През последните двадесет години, откакто сте в нашата епархия, вярваме, че сме доказали, че ние сме достойни за Вас – нашия пастир! Надяваме се сега, Вие да чуете нашата молба, да излезете и да опровергаете клеветите срещу Вас, за да докажете, че и Вие сте достоен за нас като духовен водач на Сливенска епархия!

Това е първото обръщение, което епископът оправя към миряните, откакто пребивава в Рилската св. обител от края на януари, когато започна процедурата за избор за нов Сливенски митрополит. През всичките тези месеци епископ Йеротей отправи само един кратък апел към о. Иван от Сливен, който обяви гладна стачка в началото на Великия пост. В днешното си обръщение еп. Йеротий призовава епархиотите да гледат към бъдещето, да не се обръщат само към миналото и да се уповават на Бога, Който да устрои всичко за благопреуспяването на Сливенска епархия.

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

Възлюблени в Господа отци, братя и сестри в Христа от Сливенска епархия, 

Най-смирено бих искал да отговоря на вашето Открито писмо, което смятам, че е истинна проява и свидетелство на най-искрената Ви почит, уважение и любов към мен, като ваш духовник и свещенослужител. Оценявам високо вашето топло, сърдечно отношение към мен, на което съм се радвал и при всяко извършено богослужение в храмовете на Сливенска епархия, като дял от Кораба на спасението, който е нашата обична Православна църква. Винаги съм усещал и вашата ревност и църковна всеотдайност при личното ми духовно общение с всеки от вас. Благодаря ви за вашата помощ и съдействие в осъществяването на съвместните ни инициативи, дейности и трудове. За това изразявам сега своята благодарност и признателност за усилията ви да търсите истината и правдата и да се стремите да запазвате моето име, чест и достойнство неопетнени и чисти. Но личното достойнство не се брани само с витиевати слова или разгорещени прения. То се оценява за голяма наша радост, в крайна сметка, от Всемилостивия и Всепрощаващ Бог.

А сега, когато се приближаваме към края на св. Четиридесетница и ни предстои Страстната седмица, след нея Възкресение Христово и после Светлата седмица, та именно сега, когато цялото духовенство и всички миряни желаят спокойно да се молят и да се готвят за великия Празник, са излишни всякакви безпокойствия, вълнения, разногласия и разномислия. Нека да отдадем всичко на Празника на Победата над смъртта, греха и противника на нашето спасение! Нека взаимно да се опростим с всички наши събратя в Христа, да оставим в забвение всички наши простъпки, опущения и немощи! На това ни учи нашият Господ Иисус Христос! Това беще и вседушевното желание на приснопаметния и обичен нам дядо Йоаникий – да се възцари мир и всеопрощение в Сливенска епархия! Християнинът не бива нито да съди и да осъжда брата си или сестрата си, а и изобщо не трябва да желае да се съди с някого, а да знае, че има само един Съдник на човешките дела, чувства и помисли!

И така, нека уповавайки се на Божия Промисъл, Премъдрост и Всесилност, да гледаме непоколебимо напред в бъдещето, а не в миналото.  Призовавам всички вас да молим Всеподателя Бога така да произволи и да устрои всичко в предстоящето ни житейско поприще, че бъднините да бъдат за благопреуспяването на Сливенска епархия и изобщо за благосъстоянието на древнопросиялата Българска православна църква. 

Призовавам над вас Божието благословение и ви пожелавам преуспяване в Христовата вяра, надеждата във Възкресението и любовта към Пресветата Троица и ближните. А житейските превратности и тегоби нека да посрещаме с дълготърпение и смиреномъдрие, като проявяваме любовта си към Бога и ближните си на дело!

––––––––––––––

Източник: Черноморие бг

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: