Меню Затваряне

Акценти от „Пролетен панаир на книгата“ в София

Тази година пролетният панаир на книгата пред Националния дворец на културата в София ще продължи десет дни (от 24 май до 2 юни), като в него участват над 150 издателства. По време на откриването изложението беше посетено от български писатели като Захари Карабашлиев („Рана“ с наградата „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“, 2023) и Георги Господинов (с международната литературна награда „Букър“ за „Времеубежище“, 2023). Министърът на културата г-н Найден Тодоров даде официалния старт на панаира на книгата1.

На 26 май (неделя) от 17:00 часа беше представена новата книга „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ (на ИК „Омофор“) с част от радио беседите на протопрезвитер Александър Шмеман, които той е произнасял всяка седмица за руското радио „Свобода“ от Ню Йорк в периода 1953-1983г. В Литературния кът на панаира на книгата сборника с преведените на български беседи представиха редакторът Венета Дякова (превела „Литургическо богословие“ на о. Шмеман), преводачът Елена Папучиева и Ангел Карадаков (редактор в сайта „Добротолюбие“).

Отец Александър Шмеман е един от най-забележителните богослови на 20-ти век, а със своите трудове без преувеличение може да бъде наречен „отец и учител на Църквата“. Книгата завършва с последната проповед на о. Шмеман преди смъртта му, прознесена след Литургията в Деня на благодарността на 24 ноември 1983 г. Сборникът с беседите е разделен по теми: „Бог и човек“, „За тайнствата“, „Евангелието“, „Господнята молитва“, „Празнични беседи“, „Великопостни беседи“, „Да преживеем Пасха“, „Безсмъртието на любовта“ и „Други“.

На щанда на ИК „Рива“ Тони Николов, главен редактор на „Портал Култура“ и списание „Култура“, подписваше новата си книга „Незабравена София. Още 20 истории“ (2023), продължение на „Спомнена София. 20 истории“ (2021, отличена с Наградата на София за литература) и „Бленувана София. Нови 20 истории“ (2022). По собствените му думи това е „една разходка из улиците на София, нещо като литературен детектив, смесване на времената, търсене на сенките на отдавна отишли си хора“. Тези разкази съчетават истории, както на известни имена като Димчо Дебелянов, така и „по-малко известни истории, лични истории на софиянци, техни дневници, трагични съдби, весели истории; всичко, което може да се случи в един град“ от края на 19-ти век до края на 20-ти век. Някои от историите са публикувани в „Портал Култура“, но поради големия отзвук и интерес от са събрани в книги.

  1. Асоциация Българска книга ↩︎

Заглавно изображение: Програмата

Posted in Изкуство, Култура, Християнско изкуство

Вижте още: