Меню Затваряне

Албанската църква очаква решението на Вселенската патриаршия за статута на МПЦ-ОА

Синодът на Православната църква на Албания реши да приеме решението на Вселенската патриаршия да върне МПЦ-ОА като Охридска архиепископия към каноничното единство на православните църкви, пише Религия.мк.

Албанските епископи признават Охридска архиепископия като име на църквата и тя е една от малкото църкви, които ще използват това име, а не името „Православна църква в Северна Македония“. В съобщението се посочва:

Светият Синод на автокефалната Православна църква на Албания, на заседание от 23 февруари 2023 г., под ръководството на Негово Блаженство архиепископ Анастасий, приветства с удоволствие решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия от миналия май 2022 г., че „Тя приема в евхаристийна общност йерархията, духовенството и миряните на Църквата с предстоятел архиепископ Стефан…, признава „Охридска“ като име на тази Църква (което означава, че областта на нейната юрисдикция е само в границите на територията на държавата Северна Македония)“.

Православната църква на Албания, подчертава, че през този период не е излизала с официално съобщение, тъй като е чакала необходимата църковна процедури да бъде завършена.

Епископите на Албанската църква съобщават, че очакват окончателното решение за статута на автокефалията и точното име на новата поместна църква от решението на Вселенската патриаршия.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: