Меню Затваряне

Албум за светиите по нашите земи

Вяра и Дело

Вяра и Дело

Книжка-албум по православна живопис, посветен на българските светии бе издадена от презвитера Калина Кунева – лектор по православие и традиции към ЦПЛР – Бургас, в Неделното училище „Св. Пимен Зографски“ в бургаския кв. Крайморие, и в ДГ „Чайка“. От осем години работи с деца. Съпругът ѝ е свещеник Стелиян Кунев, с когото имат три прекрасни деца.

През настоящата година НУ „Св. Пимен Зографски“ празнува 10-годишен юбилей. На Възкресение – ако Бог е рекъл – ще има голямо тържество, подготовката, за което е започнала още през декември месец на отминалата година. Интересно е да се отбележи, че част от дейността на неделното училище е провеждането на благотворителната инициатива „Деца помагат на деца“. Изделията изработени от децата се продават на благотворителни базари, а средствата се даряват за лечение отново на деца. Идеята възниква спонтанно при дискусия по време на занятие в неделното училище и е подкрепена от родителите. 

Водена от вярата си в Бога и любовта към Него и към хората – особено към децата – Калина подготвя изображенията и адаптира текстовете за житията, така че да са разбираеми за най-малките. Ето какво споделя самата тя за изготвения от нея албум:

„Той е вдъхновен от работата ми с децата в неделно училище „Св. Пимен Зографски“. Те с радост приемаха скиците, които рисувах, за да онагледя уроците по вероучение. Особено внимание обръщаха на детайлите на бронята на св. вмчк Георги Победоносец, украсата по дрехата на св. Софроний епископ Врачански, нежността на света Злата Мъгленска.

Чрез езика на иконопистта децата лесно усвояваха истините на вярата и съпреживяваха евангелските събития. Исках Божието слово в образи да достигне до всяко дете, което има интерес към Христовата вяра. У мен се оформи идеята за помагало, което да включва графична и текстова част. Направих опит да адаптирам текста и той да бъде по-разбираем за децата, да се онагледи примерът на светите угодници или как да живеем по Бога. С благословията на Сливенския митрополит Йоаникий започнах работа. Той стана и мой редактор. Имах възможността да се докосна до неговия опит и да получа духовно наставление.

Албумът по православна живопис пренася читателя през вековете българска история. Показва как Христовата вяра е повлияла върху духовното формиране и развитие на българския народ, проследявайки историческата линия – от проповедта на св. ап. Андрей Първозвани, през различните исторически периоди на възход и национална борба до жертвата на светите мъченици от Батак и Ново село. Изключително интересна е ролята на Българската православна църква, която по волята Божия се превръща в носител на веровите истини за народите населяващи земите на днешните държави Русия, Украйна, Румъния, Сърбия.“

Книжката за светиите, разпространили със слово и богоугодни дела християнското учение по нашите земи, отскоро се дарява в храмовете на украинските деца бежанци.

————

Източник: Вяра и Дело, брой 1 (39), година IX, февруари 2023 г.

Всички броеве на „Вяра и Дело“ можете да изтеглите от страницата на бюлетина или да четете в рубриката Вяра и Дело.

Posted in Вяра и Дело

Вижте още: