Меню Затваряне

Започва пореден етап от богословския диалог между Православната и Римокатолическата църква

Сутринта на 1 юни 2023 г. в Александрийската патриаршия се състоя официалната церемония по откриването на Съвместната международна богословска комисия за богословски диалог между Православната и Римокатолическата църква, започнал през 1980 г. на о-в Родос.

В нея участват 24 православни и 18 римокатолически участници, кардинали, митрополити, богослови и миряни, които бяха приветствани от Александрийския патриарх Теодор II.

Патриархът каза: „С дълбока любов и голяма радост приветстваме съпредседателите и членовете на Международната съвместна комисия за богословския диалог между Православната и Римокатолическата църкви в седалището на патриаршията на Александрия и Африка, която има дълга история и обещаващо бъдеще. Добре дошли на всички вас!“

„Всеобщо признато е, че богословският диалог трябва да бъде култивиран, развиван и осъществяван на всички нива с искреност, честност и взаимно уважение. Контактите, разговорите, взаимното разбирателство и диалог са неразделна част от Православната църква. Досегашният ход на богословския диалог между двете църкви ни показа, че за да започне диалог, трябва да се създадат условия на взаимно доверие и добра воля. Условия на свобода и любов. Това е много важно.

Вселенската патриаршия, като „Primus inter pares“ (първа сред равни) правилно твърди, че въпросът за съюза е велик и най-свещен и че не е въпрос на личности, а на Православието. Затова е наложително да се създаде пълноценно сътрудничество с всички поместни православни църкви, като се избягват всякакви прибързани действия“, каза той.

Освен това той изрази своята братска любов и уважение към Вселенския патриарх Вартоломей и Вселенската патриаршия, която носи отговорността да координира богословския диалог в Православната църква. Същото важи и за папа Франциск (в Римокатолическата църква), добави той. Генералният консул на Гърция г-н Атанасиос Коционис изрази своята сърдечна благодарност към гръцката държава за помощта при събора в Патриаршията.

Римокатолическият съпредседател на комисията кардинал Курт Кох предаде ценен подарък от името на папа Франциск на Александрийския патриарх – копие на основния камък, положен от папа Александър VII в началото на изграждането на площад „Свети Петър“ в Рим на 28 август 1657 г. Създаден е от известния архитект Бернини. Той подчерта, че „рядко се случва папата да изпрати подарък извън Светия престол чрез свой представител“.

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: