Меню Затваряне

Александрийската патриаршия прекратява поменаването на патриарх Кирил

Днес, 22 ноември 2022 г., по време на заседанието си в Кайро, Св. Синод на Александрийската патриаршия, под председателството на блажения папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II, обсъди нахлуването на Руската църква в Африка и и реши:

  • преустановява поменаването на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, до вразумлението му;
  • низвергва руския митрополит Леонид, който се самонарича „екзарх“ на Руската църква в Африка и отговаря за похищенията на енории в африканските страни;
  • осъжда идеологията на „руския свят“, която се поддържа и пропагандира от Московската патриаршия.

Ето решенията на Патриаршията:

Започва работата на Свещ. Архиерейски събор на Александрийската патриаршия

Днес, 22 ноември 2022 г., Светият синод на Александрийската патриаршия заседава под председателството на Негово Блаженство папа и патриарх Теодор II, в съборната църква на светия патриаршески манастир „Св. Георги“ в Стария град на Кайро.

Началото на работата беше обявено от Негово Блаженство, който се обърна към синодалните архиереи, като подчерта наред с другото, символиката на свикването на работата на Св. Синод в това свещено пространство, където много от неговите достопочтени предшественици са се борили за защита на единството и правата на този апостолски патриаршески престол.

Високопреосвещеният митрополит-старец Леонтополски Гавриил, главен патриаршески епитроп, отговори на Негово Блаженство от името на високопочитаемите и боголюбиви йерарси.

След това патриарх Теодор информира подробно Св. Синод за свършената от него работа през изтеклия период от януари т.г. до днес във всички области на неговото първосветителско служение.

Св. Синод разгледа пространно и задълбочено въпроса за незаконното навлизане на Руската църква в енорийската духовна и пастирска юрисдикция на Александрийската патриаршия на континента Африка, под координацията на т.нар. „Патриаршески екзарх на Африка“ към Московската патриаршия, Клинския митрополит Леонид (Горбачов).

След проведените разисквания Св. Синод пристъпи към низвержение на бившия Клински митрополит Леонид от високото архиерейско служение за извършените от него редица канонични престъпления (нахлуване в юрисдикцията на старша по чест църква, полагане на антиминси, раздаване на св. миро, подкупване на местното духовенство, вкл. и на поставени под запрещение клирици, създаване на разделения, етнофилетизъм и т.н.) и осъди новите църковно-политически „теории“ за повсеместното разпространение на „руския свят“ на етно-национална основа.

И накрая, след многомесечното нерадение и мълчание на Московския патриарх г-н Кирил по отношение на писмените протести на Негово Блаженство Александрийския папа и патриарх до него, относно премахването на неговите северни „екзархийски“ органи от Африка, поменаването на името на Московския патриарх е прекъснато завинаги от предстоятеля на Александрийската църква.

Работата на Св. Синод на Александрийската патриаршия ще продължи и утре, 23 ноември.

От секретариата на Св. Синод

———–

Текст и превод: архим. Никанор (Мишков)

Източник: Nyxthimeron

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: