Меню Затваряне

Александрийската патриаршия: “Това е опит да са промени православната еклисиология”

Измина последния ден от заседанията на Свещ. Синод на Александрийската патриаршия, които преминаха в обсъждане на действията на Московската патриаршия за т.нар. “Екзархия в Африка”.

Синодът излезе със съобщение и решения в документ, в който се отбелязва, че в юрисдикцията на Александрийската патриаршия в Африка, са “уважавали всички предшественици на патриарх Кирил”. Синодът подчертава, че Московската патриаршия всъщност е “придобила” духовенството на Александрийската патриаршия като отмъщение за признаването на автокефалията на ПЦУ и следователно като изнудване или отмъщение, което е мотив, който е изключително далеч от християнската нравственост.

Синодът припомня, че свещенослужителите, заявили своето преминаване от Александрийската патриаршия в РПЦ-МП или са имали конфликт със своето свещеноначалие, или не е известно откъде идват, самоопределят се като православни, но никога не са принадлежали към клира на Александрийската патриаршия.

Синодът осъжда действията на Руската църква в чужда канонична територия, като ги нарича “безнравствено нахлуване” и смята, че с тези действия се прави опит да се промени православната еклисиология в много от нейните отделни характеристики, но най-вече по въпроса за границите на административното деление на структурите на Христовата църква, с първоначални мотиви, които са далеч от православното предание…За съжаление разбираме, че те винаги идват от страстни причини и са заразени с „вируса на етнофилетизма“, осъден от Събора през 1872 г.”, се подчертава в съобщението.

Изразявайки изненадата си за това действие на Московската патриаршия и нейния Синод, архиереите отбелязват, че: “светският дух не липсва в тези решения, които все още напомнят за „неоколониализма“, претендиращ за световно господство, отдавна известно в изстрадалия африкански континент, което противоречи на жертвения дух на нашето православно и свято Предание”.

Свещ. Синод на Александрийската патриаршия смята, че „с тези методи веднъж завинаги е брутално нарушена същността на нашата православна вяра, особено в чувствителната област на мисията в Африка, която се “храни” от нас не с твърда богословска храна, а “като младенец с мляко”, според израза на ап. Павел, който е авторитет и критерий за нашата апостолска работа”.

Александрийската патриаршия инициира и свикването на Синаксиса на Пентархията, тоест среща на предстоятелите на официалните църкви на Константинопол, Александрия, Антиохия, Йерусалим и Кипър, за да обсъдят ответните мерки на опитите на РПЦ-МП да унищожи вековния каноничен ред на православната традиция.

Решенията са следните:

  • Синодът на Патриаршията ще информира Вселенската патриаршия и поместните църкви чрез техните предстоятели с патриаршески писма, които да опишат „заразното“ объркване в „децата, родени от нас в Христос“, верните африканци, в резултат на видимите и невидими действия на упълномощените представители на Руската църква“;
  • Синодът ще пристъпи към вярното и незабавно прилагане на предвиденото в каноните за църковните наказания към нарушителите.

———–

Източници: Orthodoxia News Agency и Credo Press

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: