Меню Затваряне

Алексей Алексиев представя изложба дърворезба в Добрич

Художествена галерия – Добрич представя самостоятелна изложба дърворезба на Алексей Алексиев. В експозицията са включени над 80 творби на различна тематика – църковна дърворезба, митология, животни, резбовани дървени бижута.

Акцент в изложбата е дърворезбован кръст с 30 миниатюрни плочки с филигранни изображения на библейски сцени от Новия завет. Творбата е изработена от чемширово дърво на 300 години.

Алексей Алексиев споделя, че се занимава с дърворезба от малък, и въпреки че по образование е инженер-химик, след 1990-та година намира призвание в дърворезбата. Негови творби са собственост на музеи във Ватикана, Атон, Лондон, Модена, Чикаго, Милано, негови произведения има и в личната колекция на принца на Монако.

Изложбата може да бъде разгледана в Художествена галерия – Добрич до 29 август.

Алексей Алексиев е човекът, изработил над 14 дърворезбени скулптури от изсъхнали дървета в гр. София, всички от тях безвъзмездно и на добра воля. Последните от тях са в Борисовата градина.

Негова творба през юни 2020 г. беше първият паметник, посветен на жертвите от коронавируса, направен от изсъхнала японска вишна, подарена от японския император по времето, когато е откриван Японския хотел (днес хотел “Маринела”).

Вместо да бъде премахнато старото дърво, Алексей Алексиев го превръща в дървена пластика. “Всички ние сме жертва, независимо дали някой се е разболял или не, обяснява художникът. – Пандемията сложи печат върху всеки от нас, но с този паметник искам да покажа, че животът продължава по някакъв начин”, допълва той.

През 2020 г. той провежда курс по дърворезба към столичня храм “Св. Николай Чудотворец” в кв. “Връбница-2”.

Снимките са от страницата на автора във фейсбук.

Виж още:

Дървото на живота и даровете на Алексей

Откриха първия паметник, посветен на жертвите от коронавируса

Дърворезбарят Алексей Алексиев посвети новата си творба на пострадалите от COVID-19

Семинаристи посетиха изложба по дърворезба

Алексей Алексиев – дърворезба – Аleksey Aleksiev wood carving

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: