Меню Затваряне

„Ангелофания от хартия“ с децата от неделното училище при храм „Рождество Христово“

Ани Вълева

По покана на г-жа Велина Андонова, ръководител на неделното училище при храм „Рождество Христовоʺ в София, творците и доброволците на „Ангелофания от хартия“ заедно с приятели, родители и съмишленици, твориха с децата от неделното училище.

След света Литургия беше извършено тайнството Кръщение на едно от децата от неделното училище, в присъствието на цялата църковна общност като дело на всички. След това в енорийския център започнаха заниманията с децата. Ани Вълева, богослов, учител по религия и създател на „Ангелофания от хартия“ разказа на децата за небесните сили – ангелският свят; какво означава ангел, ангелофания, давайки примери от Свещ. Писание, ангелите и тяхната роля в празниците, действията на ангелите по отношение на хората, за ангела – пазител в тайнството Кръщение, участието им в Литургията, значението им в иконографията. Мария Белчева – художник и деен участник в „Ангелофания от хартия“ разказа накратко на децата за небесната йерархия, а след това зададе въпроси към тях, обвързани с иконографията на ангелския свят. Завършихме с думите на св. Кирил Йерусалимски – „безбройно множество”. Запяхме всички заедно Ангелската песен – Трисвятое „Святий Боже“.

За действията на ангелите по отношение на хората Ани Вълева отново разказа на децата, че в житията на светците откриваме безброй разкази за чудодейната намеса на ангелите. Има я в живота на дадени хора, което става не по човешка поръчка, а по Божия воля, при необходимост. Децата научиха , че ангелите са наречени „нашите големи братя помощници на Божията помощ“. Бог изпраща ангели, които да помагат на хората и да откриват великата Божия любов, гледаща към нас човеците, защото сме призвани да Му подражаваме, като се грижим и помагаме на ближните си, облекчавайки трудностите им, утешавайки ги с добра дума, жест, дело. Христос ни е дал заповед да бъдем милостиви, да обичаме ближните си. Това се корени в милосърдието, добротворството. Начините на милосърдие са разнообразни, но всеки един от тях е проява на любов към Бога и ближния. За пример бе даден момент от житието на св. Йоан Рилски, на когото Бог изпраща ангел да носи храна всеки ден, докато се моли на върха на планината. Така за него се изпълнява писаното: „хляб ангелски яде човек”. Изпяхме всички заедно тропара на св. Йоан Рилски, който е образец на равноангелски живот.

Заниманията продължиха с творческа работилница, в която малки и големи изработиха ангели и вдъхнаха нов живот на свещени изображения, спасени от изхвърляне и унищожаване. „Ангелофания от хартия“ заедно с фондация „Дякония и мисия“ се включиха в благотворителната кауза „Спаси икона“ от деца за деца. Фондация „Дякония и мисия“ ще събере застрашените от изхвърляне икони и ще ги предаде на децата от „Ангелофания от хартия“, които ще ги възстановят и претворят. След това всичко ще бъде изпратено в храм „Рождество Христово“, за да бъде изложено на базар. Началото на кампанията е поставено преди пет години и продължава да подкрепя онкоболни хора. Ани и творците заедно с децата успяха за кратко време да претворят икони, ползвайки декупажна техника върху дървени плоскости, картички, украсени с цветя икони, орнаменти, дантела, камъни с акцент злато, ангели носещи икони в ръцете си. Децата развиха творческа мисъл и съчетаха знанията си за ангелския свят, ползвайки иконография. Изработиха серафими, избирайки червен (огнен) цвят за крилете им.

В „ангелските работилници“ всеки един изработи нещо специално: ангел, икона, защото те имат специална задача – както ангела, който е в помощ на нуждаещ се, да радва и носи добри вести, да разкаже за Бога. В нашите сърца е нужно да се роди желанието да творим добро, да се запали искрата, „да разширите сърцата си“, както казва св. ап. Павел. Да станем добротворци и да бъдем като ангелите, които работят неуморно, тихо, носят надежда, вдъхновяват. Те са верни приятели и са винаги там, където хората се нуждаят от милост.

Благодатта е божественото действие вътре в човека, което може да го просвети и освети. Божията благодат съдейства на човека във всяко едно негово добро дело, дори във всяко добро желание.

16.10.2022, храм „Рождество Христово“ – София

Специални благодарности към колегата Велина Андонова и енорията при храм „Рождество Христово“, които ни приеха с радост, грижиха се за нас и ни дадоха възможността да работим заедно.

#Ангелофанияотхартия е за деца, но и за големи, които създават “големи неща”.

Продължаваме мисията и си пожелаваме „До нови срещи“!

Вижте още за дейностите на Ангелофания от хартия на нейната страница.

Posted in Ангелофания, Епархийски новини, Новини

Вижте още: