Меню Затваряне

Андрей Десницки: Личното покаяние при думата „Украйна“ е напълно изключено

Андрей Десницки

Андрей Десницки

Разбира се, аз съм против размиването на отговорността върху всички сто и половина милиона носители на руски паспорти или етнически руснаци (буряти, чеченци и др.). Ако всички са виновни, значи никой не е виновен.

Но също толкова отвратителна е другата идея: че са виновни онези двама-трима отгоре, а всички останали са пионки. Тези, които седят в компютърен център и решават чисто математическа задача за изстрелване на ракета от точка А до точка Б, или тези, които правят някакво невинно предаване по федерален телевизионен канал, за да разводнят пропагандата с него, са преки съучастници и виновници за това, което е случва се.

И има много такива хора около нас. И по-голямата част от тях не се смятат за виновни за нищо, просто си вършат работата.

През Средновековието палачът е рязал глави, но той е живеел в края на селото, не са общували с него. От средата на 20-ти век отговорността за зверствата винаги е била разпределена: машинистът просто е управлявал влака, инженерът просто е проектирал сградата, пазачът просто е вкарвал затворниците в нея, друг просто е затварял вратата след тях, а третият просто е завъртал вентила. Това, ако не друго, е описание на газовата камера (да, знам за закона на Годуин, но какво да правя, по-ясно е). Никой ли не е виновен, всеки е изпълнявал заповеди и е работел по специалността си? Не мисля така.

Онзи ден не можах да издържа, напомних на един човек, който някога беше апологет на православното християнство, а през 2014 г. стана пропагандатор на борбата срещу „киевския режим“, че с таланта си на публицист той приближаваше този ден, колкото можеше, и че го смятам лично за виновен за случващото се. Разбира се, сякаш говорех на стената.1Тук е употребен руският израз „как с гуся вода“, който е негативен и означава „непробиваем“ човек, за когото думите и увещанията нищо не означават, На български език може да се сравни с израза „сякаш говориш на стената“ или „ще излезе сух от водата“, т.е. успешно да се измъкнеш от неприятна или проблемна ситуация. Защо обаче гъска? Както всички водоплаващи птици, гъските имат особена жлеза, която отделя секрет. С тази мазноподобна течност водоплаващите птици смазват перата си, което ги предпазва от измокряне. Водата се стича от обработеното перо, без да може да го измокри. Тази особеност била забелязана и използвана като сравнителна характеристика (бел. прев.). Личното покаяние при думата „Украйна“ е напълно изключено дори за тези, които постоянно говорят за абстрактно дежурно покаяние; тук се включва усещането за неизкоренима правота.

Можем да направим много малко. Но можем поне да напомняме на тези хора, че ги смятаме лично за виновни за случващото се и ще продължим да ги смятаме, дори когато се втурнат в лустрационните комисии да заемат председателските места.

Мисля, че това е важно, за да се избегне повторението.

Не настоявам, че съм абсолютно прав.

  • 1
    Тук е употребен руският израз „как с гуся вода“, който е негативен и означава „непробиваем“ човек, за когото думите и увещанията нищо не означават, На български език може да се сравни с израза „сякаш говориш на стената“ или „ще излезе сух от водата“, т.е. успешно да се измъкнеш от неприятна или проблемна ситуация. Защо обаче гъска? Както всички водоплаващи птици, гъските имат особена жлеза, която отделя секрет. С тази мазноподобна течност водоплаващите птици смазват перата си, което ги предпазва от измокряне. Водата се стича от обработеното перо, без да може да го измокри. Тази особеност била забелязана и използвана като сравнителна характеристика (бел. прев.).
Posted in Шарени мисли

Вижте още: