Меню Затваряне

Антиохийската патриаршия възстановява църковните си отношения с Йерусалимската патриаршия

Антиохийската патриаршия възстановява контактите си с Йерусалимската патриаршия, предава Orthodox Times.

Разбирайки, че настоящите обстоятелства в ивицата Газа изискват засилване на молитвата и сътрудничеството, Светият Синод реши да възстанови прекъснатите църковни отношения с Йерусалим.

Митрополитите от Светия Синод на Антиохийската патриаршия отправят горещи молитви към Царя на мира и Бога на милосърдието, да изтрие всяка сълза от очите на палестинския народ и да премахне всяка несправедливост, потисничество, бездомност и разселване.

Синодът възлага на отговорната комисия към Патриаршията да общува с братята си от Йерусалимската патриаршия и да разреши спора за „църковната юрисдикция на Катар“, като по този начин се запази правото на църковна юрисдикция на Антиохийския престол. Църковният спор между Йерусалимската и Антиохийската патриашия започна след като Йерусалимският патриарх Теофил ръкоположи архим. Макарий за свой архиепископ в Катар – територия, която Антиохийската патриаршия смята за своя юрисдикция.

Сегашният Йерусалимски патриарх Теофил е бил като архимандрит „екзарх на Катар“. Според Антиохийската патриаршия това е доказателство, че Йерусалим признава антиохийската юрисдикция в Катар, защото не може да бъдеш екзарх в своя канонична територия. От Йерусалим от своя страна твърдят, че откриването на епископско средище в Катар е договорено още при Йерусалимския патриарх Диодор.

Синодът също тъка реши да изпрати църковна делегация до Аман, столицата на Йордания, като изрази любовта на народа на Антиохийската катедра към народа на Йерусалимската патриаршия и застава до тях в тези трудни и решаващи обстоятелства.

Отците от Антиохийската патриаршия призовават всички свои чеда през в неделя във всички енории на Антиохийския престол да отправят молитви към Бога да даде справедливост и мир в земята на мира, както и да се събират дарения за помощ и подкрепа на страдащия народ.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: