Меню Затваряне

Антиохийският патриарх: Да се молим за душите на мъртвите, за ранените, страдащите и бездомните

Турция преживява неописуема трагедия през последните часове от ужасяващото земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари южната ѝ част.

Магнитудът на земетресението беше толкова голям, че земетресението беше усетено чак до Ливан и Сирия. Земетресението е било съсредоточено в района на град Кахраманмарас, където има 7 гръцки православни общности с население от 12 000 жители от град Мерсин до Антиохия. Според информацията, от тези 7 храма, 2 са напълно разрушени, а останалите 5 са претърпели сериозни материални щети. Има десетки ранени и много хора са в капан и не могат да излязат от района.

Досега полицай, охраняващ църквата „Свети Николай“ в Александрета, е загубил живота си, тъй като е бил погълнат от развалините.

Над 1500 са жертвите, а хиляди са пострадалите в Турция и Сирия. Сред сирийските храмове също има разрушения и следи от земетресението.

Земетресението е последвано от множество вторични трусове и се е усетило чак до Ливан и Израел.

Земетресението с епицентър на 23 километра източно от Нурдаги в турския град Газиантеп и дълбочина от 24,1 километра е едно от най-силните, удряли региона от повече от 100 години, според данни на Геологическия топографски институт на САЩ.

Най-малко 912 души са загинали, а 5385 са пострадали в Турция, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Спасителните екипи са спасили над 2400 души изпод развалините на разрушените от земетресението сгради. По думи на Ердоган не е известно колко още хора има под отломките. В Турция в момента около 9000 служители работят по издирване и спасяване. В съседна Сирия жертвите са най-малко 592 души, от които 371 са предимно в районите на Алепо, Хама, Латакия и Тартус, информира здравното министерство. Белите каски информираха и за най-малко 221 смъртни случая и 419 ранени в контролираните от опозицията райони на Северозападна Сирия. Според Геологическия топографски институт на САЩ общият брой на жертвите може да нарасне до 10 000 души.

Според Геологическия топографски институт на САЩ има 47% вероятност броят на жертвите да достигне между 1000 и 10 000 души. Прогнозата е направена на базата на модел, базиран на исторически земетресения в региона, населението, изложено на най-силните трусове, и уязвимостта на инфраструктурата в най-силно засегнатите зони.

Антиохийският патриарх Йоан X призова всички да се молят за жертвите на опустошителното земетресение и подчерта в посланието си, че това е безпрецедентно земетресение, тъй като е причинило смъртта на много хора и големи материални щети, ударило църкви в Александрета, Мерсин и Антиохия (Антакия), Хатай.

Католическата църква „Благовещение“ в Искендерун е разрушена. Катедралата в Алепо е повредена, но не и разрушена.

Обръщайки се към архиереите на Патриаршията, Негово Блаженство пише: „Молим ви да възнасяте молитви за успокоение на душите на мъртвите, изцеление на ранените и облекчение на страдащите и бездомните, които нямат покрив за себе си“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: