Меню Затваряне

Антиохийският патриарх Йоан Х отправи зов за помощ

Баламанд 6 февруари 2023 г.

След земетресението, което удари районите на Югоизточна Турция, Северозападна Сирия и Ливан днес призори, Негово Блаженство Йоан X отправи зов за помощ към митрополитите на антиохийския престол, в който се казва:

„Голямо земетресение с мощност 7,8 по скалата на Рихтер порази южна Турция днес, а неговите вторични трусове достигнаха до Сирия. Небивалато преди това земетресение доведе до големи разрушения, които засегнаха душите и телата на хората. То засегна домовете на нашите чеда-енориаши и нашите църкви в област Искендерун, Мерсин и Антакия[1].

Като ви уведомяваме за това бедствие, постигнало нашите чеда-енориаши в Турция, обръщаме се с молба към вас да въздигате вашите молитви за упокой на душите на покойниците и да помогнете на бедстващите и бездомните, които останаха без покрив, който да ги покрие. Също така, като очакваме изчисляването на щетите и организирането на помощната операция, да предприемете действия във вашите епархии, които да бъдат израз за нашата любов и нашата подкрепа към страдащите ни братя, в тази скъпа на нашето сърце част на нашия антиохийски престол.

Бог да ви запази и предпази от всяко зло“.

 С напътствие от Негово Блаженство Йоан X, патриарх на Антиохия и целия православен Изток, екип от Отдела на развитието  на икуменическите взаимоотношения, се отзова по-скоро и помогна на бедстващите семейства, пострадали в резултат от земетресението, на което беше подложена Сирия вчера призори. След координация с официалните власти, отделът започна да раздава хранителни и помощни порции в засегнатите области на Сирия: Алепо, Хама и Латакия, където екипът на Отдела на икуменическите взаимоотношения раздаде хранителни провизии, зимни дрехи, дюшеци и одеяла, като се опита да предостави безопасен подслон за тези, които са загубили своите домове за да облекчи щетите, получили се от това бедствие.

По това време пострада църквата „Свети Георги Победоносец“ в Скалбия – древният град Селевкия, построен от Селевкий Никатор, един от вождовете на Александър Македонски.

Градът се намира на 134 км от епицентъра на земетресенията в Турция, и в него трусовете леко се усетиха, причинявайки щети предимно на църквата, която се намира на хълмисто място и на бедните хора, чиито къщи са стари и се намират на хълма. Има един смъртен случай на жена, която почина от инфаркт, следствие на уплаха от земетресението.

Да се помолим, Бог да спре трусовете в местността на Сирия, Турция, Йордания и Ливан.

———–

Превод от арабски и репортаж: Виктор Дора


[1] В днешна Турция; Антакия: турското и арабско име на древния град Антиохия (бел. прев.)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: