Меню Затваряне

Архангел бг: Иконографията на Сретение Господне

Архангел бг продължава своята видео поредица „Празнични икони“, водена от ик. Василий Шаган с беседа за смисъла на изобразителния език на Сретение Господне и как този празник традиционно се изписва в иконографията.

„Всяка празнична икона предава в образи и сюжети смисъла на съответния празник – тя е „богословие в образи“, както казват изследователите. В третия епизод от тази рубрика на канала отец Василий Шаган представя иконографията на Сретение Господне. Какво ни разказва тази празнична икона? Какво е изписано върху нея и умеем ли правилно да „прочетем“ написаното? Какви сюжети откриваме там и как те ни помагат да разберем смисъла на празника, да влезем чрез този смисъл в събитието, което празнуваме, и да бъде радостта ни пълна?

Празникът Сретение (което буквално означава среща) се отбелязва от Църквата в четиридесетия ден след раждането на Христос. Ако посетим в този ден храма и обърнем внимание на иконата на празника, ще видим, че в нея няма много подробности, каквито сме виждали на други празнични икони. Сградите отстъпват на заден план като фон, а в центъра виждаме жертвеник, покрит с балдахин. Така иконописецът ни въвежда в Йерусалимския храм. Основните фигури също не са много, но в центъра се откроява фигурата на старец, поемащ в ръцете си детето Иисус, обещания Месия. (…) Това е праведният Симеон, за когото в Евангелския текст пише: Нему бе предсказано от Духа Светаго, че няма да види смърт, докато не види Христа Господен. (Лк. 2:26). Името Симеон в превод означава послушание, и ние ще видим, че целият живот на този старец, когото св. Лука описва като праведен и благоговеен, изпълнен с Дух Светий, е наистина необичаен живот… В лицето на праведния Симеон цялото човечество видя и посрещна – в родилия се Христос – Спасителя на света“.

Вижте повече в беседата за иконата на Сретение Господне.

Източник: Аргангел бг

Posted in Беседи, Видео беседи

Вижте още: