Меню Затваряне

Архиепископията на РПЦ в Западна Европа призова патриарх Кирил да осъди войната

Архиереите на Архиепископията на православните църкви от руската традиция в Западна Европа призовават главата на РПЦ патриарх Кирил да осъди войната, съобщава Архиепископията на сайта си.

„Войната продължава вече осем месеца и през това време много християнски лидери по света се обърнаха към патриарх Кирил с молба да ходатайства за мир.

Ние сме свидетели на факта, че толкова много от нашите общности, които виждат като своя единствена цел търсенето на мир в името на Евангелието, са в състояние на смут. Сред енориашите на нашите църкви има много руснаци и украинци, които заедно с всички нас страдат от настоящата ситуация.

По-специално твърдението, че „ако някой остане верен на призванието си и умре при изпълнение на военен дълг, тогава той несъмнено извършва действие, равносилно на жертва … и тази жертва измива всички грехове, които човек е извършил“ (от проповед от 25 септември 2022 г.), се прие с голяма болка и неразбиране.

Отново се обръщаме към Негово Светейшество с молба да говори с цялата сила на патриаршеското слово в полза на мирния процес и да призове всички ръководители и отговорни лица на Руската федерация да се присъединят към него.

Митрополит Йоан, викарийните епископи, членовете на Архиерейския съвет, призовавайки всички към непрестанна молитва, особено на божествените литургии, умоляват Негово Светейшество да се обяви за незабавно прекратяване на братоубийствената война, която днес представлява твърде голяма заплаха на целия свят”.

Дубнински митрополит Йоан, Домодедоски епископ Симеон, Реутовски епископ Елисей и членове на Съвета на Архиепископията

 Париж, 13 октомври 2022 г.

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: