Меню Затваряне

Архиепископ Лео към патриарх Кирил: “За Бога, събудете се и осъдете това зло!”

Архиепископът на Хелзинки и цяла Финландия Лео (Вселенска патриаршия) се обърна публично към Руския патриарх Кирил да отвори очите си за престъпленията, извършвани от руската армия в Украйна, да осъди това зло и да си спомни обещанията, които е дал пред Бога като архиерей.

“През последния месец Русия многократно показа, че не се стреми да избегне цивилни жертви във войната си в Украйна. С безсилие следим потока от новини с изображенията на бомбардирани до руини жилища, болници и църкви.

Днес бяхме принудени да видим и чуем нещо, в което е трудно да повярваме. Действията на Русия в Буча и други украински градове и села вече не представляват ужасите на войната, а човешкото зло в най-лошото му състояние. Както заяви международната общност, това са военни престъпления, за които Русия ще бъде осъдена своевременно.

Ръководството на Руската православна църква досега заставаше до държавното ръководство, за да благослови тази война и дори да я представи като легитимна „свещена война“.

Сега е крайно време Руската църква да осъзнае, че се е заблудила.

Апелирам директно към Московския патриарх Кирил: Спомнете си обещанията, които сте дали пред Бога като епископ и патриарх! Дължите отговор пред Всемогъщия.

За Бога, събудете се и осъдете това зло! Използвайте влиянието си за насърчаване на мира! Направете всичко възможно, за да сложите край на тази война. Моля се смирението и мъдростта от Бога да ви водят”.

———–

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: