Меню Затваряне

Архиепископ Тадеуш Кондрусевич възнамерява да се оттегли от поста си в Беларус

Римокатолическият духовник архиепископ Тадеуш Кондрусевич, Минско-Могильовски митрополит и председател на Конференцията на католическите епископи в Беларус, който беше принуден да остане в Полша повече от три месеца, възнамерява в близко бъдеще да изпрати оставката си до папа Франциск и до апостолския нунций в Беларус. Това съобщава порталът Credo, като цитира  Еврорадио от 11 декември в Телеграм.

“На 3 януари 2021 г. ще навърша 75 години. Официално се пенсионирам и трябва да се пенсионирам. Вече написах оставка и скоро ще я изпратя на нунция”, каза митрополитът.

На 31 август на Тадеуш Кондрусевич, който е беларуски гражданин, бе незаконно възпрепятстван от властите да влезе в Беларус, тъй като след президентските избори открито осъди суровите действия на силите за сигурност срещу протестиращите.

На въпрос дали представителите на Ватикана са повдигнали въпроса за завръщането му в неговата родина пред белоруските власти, архиепископът каза: „Знам, че нунцият продължава да говори за мен с властите и че Държавният секретариат на Светия престол постоянно наблюдава ситуацията.“

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: