Меню Затваряне

Архиепископ Хризостом: “Аз все още съм архиепископ и съм жив”

Предстоятелят на Кипърската църква, архиепископ Хризостом заяви, че “има методи” да замени онези членове на Синода, които не са съгласни с признаването на автокефалията на Православната църква на Украйна, съобщава Orthodoxia Info.

Митрополитите Атанасий на Лимасол, Неофит на Морфу, Никифор на Кикос, Исая на Тамасос, както и епископите на Аматунт Николай и Епифаний на Ледра, които не са съгласни с признаването на автокефалията на ПЦУ, отказаха да участват в съборното богослужение на Кипърския Синод на 10 юли.

Според архиепископ Хризостом, този отказ говори за неуважение към решенията на Синода и за опит за „заобикаляне на предстоятеля“. 

„Аз все още съм архиепископ. Не съм умрял, жив! съм”, възкликна той, цитиран от средствата за масова информация.

Архиепископ Хризостом заяви, че архиереите, които отказват да съслужат с него, са в заблуда и ако той започне да възстановява реда, митрополитите ще престанат да бъдат членове на Синода:

Вярвам, че братята грешат. Ако съм заинтересуван от това да влязат в ред, то те спират да бъдат Синодални Архиереи, когато не уважават Свещения Синод. Ето защо аз мълча, за да не се навреди на Църквата“.

На въпрос дали тази криза ще доведе до прекъсване на евхаристийното общение между архиереите на Кипърската църква, архиепископ Хризостом отговори: „Имам начини да ги поставя на мястото им, но няма да го направя сега“.

По материали от Credo press и Doxologia Infonews

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: