Меню Затваряне

Архиепископ Хризостом и митрополит Атанасий Лимасолски разменят реплики чрез медиите по украинския въпрос

В интервю за вестник “Politis”, Кипърският архиепископ Хризостом бе попитан за кризата в Православната църква заради автокефалията на Православната църква на Украйна (ПЦУ).

Той заяви, че избирането му на този пост през 2006 г. е причина за отношението на митрополитите на Кикос и Лимасол към украинския въпрос за автокефалията, и че от тяхна страна това показва „закъснял интерес“. По време на последната среща на Кипърската църква той ги е попитал откъде идва този закъснял интерес към Украйна, когато той самият се е срещал с девет от тринадесетте предстоятели на поместните православни църкви заради този въпрос през последните три години.

Архиепископ Хризостом отбелязва, че кризата по т.нар. “украинският въпрос” винаги е съществувала в православието: „За съжаление, когато подкрепях Москва, знаех половината истина. Сега научих цялата истина”. Запитан каква е тя, архиепископът отговори, че Константинопол е предоставил автокефалия на Москва и управлението на църквата в Украйна, какъвто е случаят с епархиите на митрополиите на новите земи в Гърция. Украйна обаче винаги е оставала под юрисдикцията на Вселенската патриаршия.

„Московският патриарх ни каза, че е обещал да присъства на събора в Крит през юни 2016 г., а патриарх Вартоломей е обещал да не повдига въпроса за Украйна. Патриарх Кирил обаче ни каза половината истина. Той не ни каза, че патриарх Вартоломей им е дал четири години, за да разрешат този въпрос”.

Когато е посетил Константинопол през миналия м. март, ахриепископ Хризостом е научил това с всички подробности от Вселенския патриарх, който му обяснил, че Украйна никога не е била предоставяна на Москва. Той добави още, че възстановяването на „схизматиците“ се е случвало много пъти в историята на Църквата, какъвто е бил и случаят с България, където 5-6 митрополити са „възстанали“ срещу Българския патриарх.

Кипърският архиепископ подчерта, че има много добри отношения с руснаците в Кипър и че някои са направили дарения за новата катедрала, като допълни: „Това, че не съм съгласен с патриарх Кирил, не означава нищо, и руснаците не са съгласни с Кирил.“ За участието на политиката в делата на Църквата, кипърският архиепископ подчертва: „Шега е, че Вселенският патриарх е финансиран от САЩ. Трябва ли Вселенският патриарх или аз да получаваме пари от САЩ или от някой друг? ”.

Няколко часа по-късно Лимасолският митрополит Атанасий характеризира тези изказвания като фалшиви. Той опроверга думите му и изрази съжаление, че предстоятелят на Кипърската църква е избрал тези часове на страдание и светостта на празничните дни, „за да скандализира хората и да пречупи благоговейния им дух“:

„Лидерът на нашата Църква избра да скандализира страдащия Божий народ, като каза толкова много лоши думи срещу мен и други свети братя и епископи“, каза Лимасолският митрополит, като допълни: „Честно казано, не ме притеснява унижението, което изпитва архиепископът. От друга страна, аз съм свикнал с такова отношение към мен от младини. Това обаче ме наранява, защото всички неща, което той казва, са лъжа и клевета и защото винаги избира да ги публикува в свети дни, сякаш възнамерява да скандализира хората и да смаже духовния и благоговейния дух на светите празници, които са дни на любов, мир и прошка”.

„Длъжен съм заради моята позиция и отговорността ми към истината и съвестта, да отричам смело всичко, казано от архиепископа и да кажа, че дълбоко съжалявам за това разделение и позицията му, която принуди дори президента да го опровергае”, продължи митрополитът от Лимасол.

„Очевидно е, че усилията на архиепископа са насочени към добре познатото „разделяй и владей“, добави митрополит Атанасий.

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: