Меню Затваряне

Твърдението, че в Православието нямало разкол, наподобява теорията, че няма коронавирус

Днес Албанският архиепископ Анастасий излезе с изявление на страницата си във фейсбук по въпроса за кризата в Африка, предшествана от създаването на “Африканска екзархия” на Московската патриаршия в каноничните граници на Александрийската патриаршия. Публикуваме текста на изявлението.

Разривът от Украйна до Африка

Още в началото на църковната криза в Украйна ние устно и писмено посочихме, че църковните разриви и схизми не се лекуват от времето.  Напротив, то ги задълбочава и ги втвърдява.  Неотдавнашното решение на Московската патриаршия за създаване на екзархия на африканския континент потвърждава първоначалните опасения.  Наред с разрива между милиони украински православни, се създава нов разрив в чувствителния африкански континент, където през последните десетилетия се развива православната чуждестранна мисия.  В африканските страни отдавна са се установили различни християнски деноминации, както и експанзионистичният ислям.  Оттук нататък обикновените африканци ще бъдат канени да се присъединят към Православието от две православни патриаршии, които нямат общение в св. Тайнства помежду си.  Скандалът и отслабването на православното свидетелство от това разделение са очевидни.  Това е болезнено развитие.

Твърдението, че в Православието нямало разкол, а просто разногласия, наподобява теорията, че няма коронавирус. Разколът с различните му мутации е очевиден и е спешно необходимо да се търси лечение и да се използва ваксината, която апостолското предание е определило: помирение, възстановяване на приятелските отношения.

През ноември 2019 г. изпратихме до всички православни предстоятели текст, който беше публикуван и в пресата: „Призив-молитва за преодоляване на църковната поляризация“, в който подчертахме абсолютния приоритет на дълга към единството, необходимостта от използване на диалог, избягване на етнофилетизма, спешно активиране на принципа на Съборността, на който Православната църква винаги е разчитала.  Дадохме да се разбере, че „обединени в Светия Дух, с взаимно уважение и с единствената цел да намерим мирно уреждане, ние имаме възможността да постигнем решение, общоприето от цялата Православна църква“.

Този тревожен призив остава напълно актуален и днес. За улеснение на читателя е препубликуван и приложен (тук).

Тирана, 8 януари 2022 г

† Анастасий, Архиепископ на Тирана, Дуръс и цяла Албания

Източник: Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος – Kryepiskopi Anastas – Archbishop Anastasios

Превод: архим. Никанор⁩ (Мишков)

Posted in Новини, Новини от света, Съвременност

Вижте още: