Меню Затваряне

Архиеп. Виктор: „Благословената от Вас ракета на Руската федерация влетя директно в Светая Светих“

„Когато пристигнах в края на комендантския час в Преображенската катедрала в Одеса, видях, че благословената от Вас ракета на Руската федерация влетя директно в олтара на църквата, в Светая Светих. И разбрах, че Украинската православна църква отдавна няма нищо общо с Вашите разбирания. Заради личните си амбиции изгубихте Украинската православна църква и други църкви от „Светата Рус“.

Това пише архиепископ Виктор от Одеската епархия на Украинската православна църква в писмо до Руския патриарх Кирил. Поводът е разрушението на най-големия православен храм в Одеса след поредните руски бомбардировки над черноморския град в нощта на 23 юли.

Освен катедралата, която е сериозно пострадала, така че през деня доброволци опитваха да почистят и да спасят икони и църковен инвентар, разрушения има и на поне 25 сгради, обявени за архитектурно наследство от ЮНЕСКО, съобщиха местните власти. Поне един човек загина, а други 19 бяха ранени, след които и деца, като бомби паднаха и върху жилищни сгради.

Писмото до патр. Кирил, е заради това, че Руската патриаршия и той самият подкрепят войната, която Владимир Путин води срещу Украйна.

Архиеп. Виктор припомня, че в проповедите си главата на РПЦ често говори за „Светата Рус“, която всъщност разрушава със собствените си дела.

„Също така Ви моля да обърнете внимание на факта, че с Вашата лична благословия армията на Руската федерация днес извършва зверства и води откровена война на суверенната територия на Украйна. Според мен, Вие забравихте, че както в Русия, така и в Украйна има (имаше) Ваши чеда, които Вие смятахте за такива, а благословихте тези, които днес ги убиват.

За огромно съжаление, на последното архиерейско съвещание в Москва Вие не казахте нито една дума за това, че трябва да се прекрати тази Каинова война.

Спрете тези убийства и разрушения на мирни градове и села!

Спрете кръвопролитията! Вашите епископи и свещеници освещават и благославят танкове и ракети, които бомбардират нашите мирни градове!

Когато пристигнах в края на комендантския час в Преображенската катедрала в Одеса, видях, че благословена от Вас ракета на Руската федерация влетя директно в олтара на църквата, в Светая Светих. И разбрах, че Украинската православна църква отдавна няма нищо общо с Вашите разбирания.

Заради личните си амбиции изгубихте Украинската православна църква и други църкви от „Светата Рус“!

Не мога да изкълча езика си и да ви нарека „Велик Архиерей и Отец“, защото Вие сте отец, който предаде чедата си на гибел и убийства!“.

Представители на Руската православна църква не коментираха съобщенията за разрушаването на катедралния храм „Свето Преображение Господне“ в Одеса. Министерството на отбраната на Руската федерация не отрече за нощната атака срещу града, но твърди, както обикновено, че целите не са били храм и цивилни сгради. Кремълската версия е, че катедралата е пострадала от украински снаряд от противовъздушната отбрана.

Преображенската катедрала е най-голямата православна църква в Одеса. Тя е основана през 1795 г., но е разрушена по времето на съветската власт през 1936 г.

В началото на 2000 г. е възстановена на предишното си място, като през 2010 г. храмът е осветен лично от патриарх Кирил. Тогава Украинската православна църка беше под крилото на Московската патриаршия, но през май 2022 г. в Киев се проведе съборът, на който тя провъзгласи своята независимост.

Сред повреденото архитектурно наследство, закриляно от ЮНЕСКО в Одеса, са паметници от 19 и 20 в. Улици, сгради и други обекти в централната част на Одеса са под закрилата на ЮНЕСКО от 25 януари 2023 г.

По-специално, това е ансамбълът на Приморски булевард, Театралния площад, улиците „Дерибасовска“ и „Гогол“, както и търговското морско пристанище.

———

В текста са използвани новини от Булевард България

Posted in Християнство и война

Вижте още: