Меню Затваряне

Архиеп. Елпидофор благодари на Солунския митрополит Филотей за топлото посрещане

В неделя, 28 януари, Американският архиепископ Елпидофор беше гост на Солунския митрополит Филотей. На Божествената литургия в митрополитския храм „Св. Григорий Палама“ в проповедта си след службата, архиеп. Елпидофор говори за визитата си в Солун и гостоприемството, с което бе посрещнат от митрополит Филотей и от Гръцката църква и държава.

В началото архиепископът на Америка благодари на Солунския митрополит Филотей за добрите думи, а след това се спря на Македония, на гостоприемството на Солунската митрополия:

„За нас е много голяма радост и емоция да бъдем в историческата столица на Македония, за която елинизмът на диаспората и главно елинизмът на САЩ са се борили толкова много“.

В проповедта си архиепископът изрази радост за гостоприемството и литургията, като благодари за топлото посрещане в този храм, в който преди 30 години той усеща желанието си да стане монах. В словото си архиеп. Елпидофор сподели, че и двата народа – и американския, и гръцкия силно защитават и отстояват православната вяра, като обичат и помнят корените си.

Митрополит Филотей изказа най-добри думи на благодарност и признателност за посещението на архиепископ Елпидофор в Солун и на Света гора. Той се спря и на отношениенията, които са изградили и описа архиепископа като свой брат в Христа и негов приятел.

„С днешното евангелско четиво, което чухме по време на нашето литургийно събрание, имахме и особената радост и благословение да изявите желание да предстоите и да принесете даровете на Евхаристията на нашия Триединен Бог. Радостта от посещението ви е огромна. На винаги любящ брат в Христа и позволете ми… и приятел“, каза Солунският митрополит.

След края на Божествената литургия и изказаните слова, американският архиепископ Елпидофор раздаде анафора на вярващите и поговори за кратко с множество от тях, а двамата архиереи размениха подаръци помежду си.

Депутатите от партия „Нова демокрация“ Димитрис Кувелас и Константинос Джулекас, както и бившият кмет на Солун Константинос Зервас присъстваха на Божествената литургия.

—————

Превод и подготовка на публикацията: Щелян Димов по материали от grtimes.gr

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: