Меню Затваряне

Архиеп. Елпидофор заяви, че според учението на Църквата не може да венчае еднополови двойки

„С близки, клирици и граждани, с които се поклонихме на Света Гора, бяхме приети официално, много топлосърдечно, по светогорския ред, от пет светогорски манастира, без да има никакъв проблем“, отговори архиепископът на Америка Елпидофор, на въпрос на журналист относно посещението си на Атон.

„Мисля, че връзките ни зад граница със Света Гора са много близки, много топли и няма нужда да се нарушават, нито пък са се нарушавали“, конкретизира още архиеп. Елпидофор.

Министерството на Македония и Тракия беше първото от днешните посещения на архиепископа на Америка в Солун. Той беше приет от зам.-вътрешния министър, Статис Константинидис, който отговаря за проблемите на областите Македония и Тракия.

Във връзка със законопроекта на Гърция за легализирането на еднополовите сьюзи и осиновяването на деца от еднополови двойки, запитан за отношението му към този въпрос в контекста на позицията, която Гръцката църква зае по него, архиеп. Елпидофор отбеляза: „Гърция има свое църковно начало, свое църковно право, и Синод, който да взима решения, който вчера (23 януари, 2024 г.) изказа. Не мисля че аз трябва да изразявам каквото и да било друго мнение.“

Относно въпроса за осиновяването на деца от еднополови двойки, архиепископът на Америка изтъкна: „Ние в Америка имаме различни факти, съвсем различни ситуации, и друга църковна власт“, каза той.

Запитан дали ще венчае еднополови двойки, архиепископ Елпидофор отговори:: „Не, разбира се. Църковен брак (венчание) не можем да отслужим. Такова е учението на Църквата ни“.

—————

Превод: Щелян Димов

Източници: orthodoxtimes.gr, voria.gr

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: