Меню Затваряне

Архиеп. Йероним: “Който не иска да следва линията на Църквата, да се разграничи и да напуска”

По време на днешната хиротония на архимандрита, избран за митрополит на Касторя (Костур) Калиник (тук), Атинският архиепископ Йероним произнесе слово, в което каза, че решенията на Синода трябва да се спазват и призова избраният за митрополит Калиник да се обърне първо към Бога, а след това към Светия Синод, точно както е обещал, в случай че се сблъска с трудности, идващи не само отвън, но също така за съжаление и вътре в Църквата.

Според архиепископа това трябва да се случва по този начин, тъй като подчинението на Църквата и нейния Синод е от значение, именно защото Синодът е начело на църковния кораб. Поместваме част от речта му със съкращения:

„Вашето мнение вероятно е твърдо. Ние уважаваме вашата свобода и свободата на всеки, но той трябва да дойде и да ни каже: „Това съм аз!“ и след това да напусне задълженията си, да се оттегли в дома си, в килията си, в манастира си. Оттам може да има свои виждания.

Има дума, която мнозина като чуят, потръпват: “Аз се разграничавам”. Този, който не е съгласен и не иска да следва линията на Църквата и тази на Светия Синод, да дойде и да каже: „Това, което казвам, са моите собствени убеждения, но трябва да се подчинявам на Църквата. Затова ви давам лист хартия и ви казвам, че се разграничавам. Вярвам, че никога няма да ни доведете до такава трудна ситуация.

Вярвам, че никога няма да изберете такъв път и по такъв начин ще подкрепите позициите си. Единството на Църквата е преди всичко, защото това единство крепи истинската вяра.

Тези мисли трябва да надделеят сред онези, които сега се изкачват по стъпалата на олтара, но и сред тези, на които вече служим.

Можем да се отклоним в себе си, но да не бързаме. Ние се покоряваме на волята на Светия Синод на Църквата.

Ако е така, не се страхувайте. Друг отваря пътя, по който да вървим. Историята и опитът на Църквата ни свидетелстват: любов в Иисуса Христа и единство в институцията на Църквата”.

Архиепископът се позова и на покойните митрополити на Касторя (Костур) – Григорий и Серафим и на сътрудничеството си с тях. Обръщайки се към новия митрополит, той подчерта, че „днес идвате да се присъедините към веригата на йерархията с Божията любов и гласа на йерархията“.

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: