Меню Затваряне

Архиеп. Йоан (Ренето): “Не мога да се съглася с подобен прочит на Евангелието”

На сайта на Руската архиепископия на Западна Европа е публикувано обръщение на Дубнинския архиепископ Йоан (Ренето) към Руския патриарх Кирил по повод войната в Украйна и една от последните му проповеди. Архиепископът е разтревожен от кръвопролитието след нахлуването на руските войски в Украйна и се обръща към патриарх Кирил с молба да се застъпи пред руските власти войната да спре. Публикуваме неговото обръщение:

Ваше Светейшество,

В тези тъмни дни, когато в центъра на Европа се води война вследствие на инвазията на Руската федерация в Украйна, позволете, Светейши Владико, да изразя пред Вас тревогата в цялата ни архиепископия, а също и нашата пълна солидарност с жертвите на конфликта.

Смущението и ужасът, причинени по целия свят от бруталното нападение на Руската федерация срещу Украйна, не заобиколи православната общност на Западна Европа и в частност нашата архиепископия, обединяваща вярващи от различен произход. Създаденото положение застрашава нашето единство. Вярващите на архиепископията очакват своите пастири да им донесат гласа на Църквата и евангелското послание на мира.

С чувство на тревога научихме, че членовете на Светия Синод на Украинската православна църква са се обърнали към Вас с молба да се обърнете към властите на Руската федерация, за да сложат край на кървавата война.

От името на всички вярващи на нашата архиепископия, Ви призовавам да издигнете своя първосветителски глас като предстоятел на Руската православна църква срещу чудовищната и безсмислена война и да се застъпите пред властите на Руската федерация, за да сложат край на братоубийствения конфликт, който доскоро изглеждаше невъзможен, между два народа и две държави, обединени от вековна история и обща вяра в Христос.

Ваше Светейшество, във Вашата „проповед“ в Неделя на прошката, произнесена в Патриаршеската катедрала „Христос Спасител“ на 6 март, вие давате да се разбере, че има оправдание за тази кървава, агресивна война, че това е „метафизична борба“ в името на „правото да застанем на страната на светлината, на страната на Божията истина, на страната на това, което ни се разкрива от светлината на Христос, Неговото Слово, Неговото Евангелие…“.

С цялото ми уважение към Вас, в което отново Ви уверявам, Ваше Светейшество, но и с безкрайна болка, не мога да не Ви обърна внимание, че не мога да се съглася с подобен прочит на Евангелието. При никакви обстоятелства „добрият пастир“, каквито ние трябва да бъдем, не може да не бъде „миротворец“.

Ваше Светейшество, смирено, с натежало сърце, Ви умолявам да направите всичко възможно, за да сложите край на тази ужасяваща война, която раздели света и сее смърт и разрушение.

Митрополит Йоан (Дубнински)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: