Меню Затваряне

Архиеп. Теодосий: „Обвиненията срещу патриарх Кирил са неверни и безпочвени“

На 18 юни йерархът на Йерусалимската православна църква Севастийски архиепископ Теодосий прие група британски журналисти от различни информационни агенции, съобщава Отделът за външни църковни връзки на Московската патриаршия. В разговор с тях епископ Теодосий заяви:

„Категорично се противопоставяме на всички провокации, извършвани от някои западни сили срещу Негово Светейшество Московски и на цяла Русия патриарх Кирил. Не можем мълчаливо да гледаме такива атаки и ги разглеждаме като незаконни, неуместни действия срещу религиозен човек от толкова високо ниво, който е истински духовен символ на съвременното православие.

Негово Светейшество Патриарх Кирил не е страна в никакъв политически конфликт. Той, като човек на мира, винаги се застъпва за диалог. Ние, като част от Православната църква, въз основа на нашите нравствени и религиозни убеждения, също отхвърляме всякакви видове войни, всяка проява на насилие във всеки регион на света.

Обвиненията срещу патриарх Кирил са неверни и безпочвени. Искам отново да подчертая, че Негово Светейшество винаги е призовавал страните да се помирят, да се откажат от войната и насилието.

Днес призоваваме онези на Запад, които се занимават с подстрекателство срещу Негово Светейшество патриарх Кирил, да се откажат от агресивната си позиция не само срещу Негово Светейшество, но и срещу цялата Православна църква.

Изразяваме нашата молитвена подкрепа към Руската православна църква и нейния предстоятел патриарх Кирил. Молим Бог за прекратяване на войната в Украйна, за възможността за разрешаване на всички политически различия чрез диалог и обмислено вземане на решения.

Провокациите срещу главата на Руската православна църква се възприемат от нас като враждебни действия от страна на Запада срещу цялата Православна църква. Още веднъж искам да изразя чувство на дълбока солидарност с Руската църква и увереност, че тези обвинения, които нямат основания, няма да засегнат живота на Руската православна църква, нейния глава, духовенството и вярващите.

Негово Светейшество патриарх Кирил е предстоятел на повече от 100 милиона вярващи не само в Русия и Украйна, но и в много други страни по света. От устата му винаги са звучали проповеди за любов, мир и милосърдие, призиви за помирение на всички враждуващи страни, отхвърляне на всякакви форми на насилие и тероризъм“, заключава архиепископ Теодосий в изявлението си пред журналистите.

Същия ден, 18 юни в залата на хотел „Нотр Дам“ в Йерусалим се състоя концерт, посветен на 100-годишнината от основаването на Руската православна задгранична църква и 150-годишнината от рождението на руския композитор Сергей Рахманинов, на който присъства и Йерусалимският патриарх Теофил II и клирици на Йерусалимската патриаршия на РПЗЦ, пълномощният посланик на Република Беларус в Израел и няколко игумении на манастири в Светите земи.

В началото на войната Йерусалимският патриарх излезе с изявление, в което говори за „болезнена криза“, но не спомена никъде името на Русия като агресор или инвазията в Украйна. Изявлението пред британските журналисти на архиепископ Теодосий, което изразява пълна подкрепа на руския патриарх Кирил е от същия ден, в който Световният съвет на църквите осъди категорично в свое изявление „злоупотребата с религиозния език за оправдаване или подкрепа на въоръжената агресия, която е в рязък контраст с християнския призив да бъдем миротворци“. Преди две седмици пък митрополит Лонгин (Жар) от УПЦ отправи пряко обвинение към руския патриарх заради „благословението за кръвопролите“, както го нарече той в своята проповед и му благодари: „за вашето благословение, за това, че загиват хора и се пролива кръв, за това, че вие бомбардирахте нашите манастири, нашите църкви, затова, че вие убивате нашите монаси, нашите свещеници! Благодарим, Ваше Светейшество, за голямото и велико Ваше благословение за кръвопролитие!“, обърна се митрополит Лонгин към патриарх Кирил.

„Спешно се изисква свеж и критичен анализ на християнската вяра в нейната връзка с политиката, нацията и национализма“, се казва в изявлението на ССЦ.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: