Меню Затваряне

Архиерей на УПЦ говори пред ООН, а ОССЕ обсъди нарушаването на религиозните права в Украйна

В понеделник, 9 октомври, Черкаски митрополит Теодосий, един от йерарсите на Украинската православна църква към Московска патриаршия, който в момента е изправен пред наказателни обвинения, имаше възможността да говори пред Съвета на ООН по правата на човека.

Подобно на други йерарси, той е обвинен в подбуждане на религиозна вражда и оправдаване на руската агресия в Украйна. Вече няколко месеца той е под домашен арест, а съдебното дело срещу него започна в края на август.

По време на изслушване по доклада на Върховната комисия на ООН за Украйна беше пуснат видеозапис на митр. Теодосий, който всъщност беше в съда по това време, съобщава Информационно-просветният отдел на УПЦ МП.

Пред делегатите на ООН митрополитът каза:

„Уважаеми участници в срещата,

Като гражданин на Украйна и епископ на Украинската православна църква обръщам внимание на дипломатите, членовете на Съвета на ООН по правата на човека и международните организации върху тежката ситуация, в която се намират вярващите в Украинската православна църква.

Нашите вярващи страдат от насилие, стотици наши църкви са заграбени, Свето-Успенската Киево-Печерска лавра и Киевската духовна академия са насилствено изгонени от помещенията си. Много епископи и вярващи от Украинската православна църква, включително и аз, са изправени пред наказателни обвинения за нашите религиозни убеждения.

В момента съм под домашен арест заради моите канонични убеждения и публични изказвания в защита на Църквата. Междувременно враждебната реторика, призивите за използване на сила за превземане на църкви и дори актовете на публично насилие срещу нашите вярващи остават ненаказани в Украйна. Властите вземат масови решения за отчуждаване на парцели от нашите общности, върху които вече са построени църкви от вярващите на УПЦ. Освен това украинският парламент планира да приеме закон за забрана на Украинската православна църква на територията на страната.

Настоятелно ви моля да осигурите ефективното спазване на международните задължения на Украйна по отношение на религиозната свобода“.

Митр. Теодосий е получил статут на правозащитник на ООН, което позволява ресурсите на организацията да бъдат използвани за неговата защита.

Що се отнася до законопроекта за забрана на УПЦ-МП, миналата седмица беше съобщено, че вече са събрани достатъчно подписи от депутати в парламента за включване на законопроекта в дневния ред.

В края на септември представители на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна се срещнаха с Тулчински митрополит Йонатан, който беше осъден на пет години затвор, след което обещаха да присъстват на изслушванията му в апелативния съд.

Бившият съветник на канцеларията на президента на Украйна каза, че САЩ смятат атаките на украинските власти срещу УПЦ за неприемливи.

Алексей Арестович, бивш съветник на канцеларията на президента на Украйна, каза, че Съединените американски щати са шокирани от атаката на украинските власти срещу УПЦ. Това каза той по време на предаване, публикувано в канала му в YouTube.

Арестович каза, че „много сериозни хора, които определят половината от политиката и помощта на САЩ за Украйна“, са нарекли преследването на УПЦ-МП неприемливо.

Това е моята позиция, винаги съм казвал: колкото искате личности, ако са извършили престъпление – криминално, политическо, няма значение, щом е предателство или колаборационизъм – моля. Няма архиереи, които да не бъдат арестувани, ако са извършили престъпления… Моля, ако СБУ или полицията трябва да ви придружат, търсете истински престъпници, никой не забранява“, отбеляза Арестович.

Бившият съветник също така добави, че правилното решение по въпроса за УПЦ-МП би било провеждането на църковен събор.

На 5-6 октомври 2023 г. по време на конференция на ОССЕ във Варшава са били обсъждани материали, които включват изявлението на Киевската духовна академия и семинария относно лишаването им от техните учебни помещения, изявленията на епархии на УПЦ-МП относно отнемането на храмове и принадлежащи към тях парцели, включително и построени върху тях църкви. Обсъждано е и решението за забрана на УПЦ-МП, както и информацията за наказателните производства срещу митрополити на УПЦ-МП. Внеслият защитата на техните права поставя акцент върху свободата на словото:

„Що се отнася до наказателните дела срещу епископите на УПЦ, обвиненията срещу Черкаски митрополит Теодосий, Тулчински митрополит Йонатан, митрополит Павел (Лебед) и митрополит Лонгин (Жар) до голяма степен се основават на тяхната реторика относно неспазването на църковните канони от представители на други деноминации. В тази връзка бих искал да кажа, че въпросът за отговорността за изявления, дори и такива, които могат да обидят други, става все по-либерализиран в международната практика. Практиката на ЕСПЧ, която трябва да бъде следвана и от Украйна, защитава свободата на словото и смята, че дори обидните и шокиращи изказвания срещу обществени, религиозни и политически фигури не трябва да бъдат наказвани по закон, тъй като тяхната публичност предполага възможността за по-остра критика.

На този фон присъдите на епископите на УПЦ за техните изявления изглеждат като политическа поръчка срещу УПЦ и свидетелстват за двойни стандарти на правосъдието, тъй като няма наказателно дело за агресивни изявления срещу вярващите на УПЦ, включително призиви за насилствени действия срещу тази деноминация, а примери за такива факти има достатъчно в медиите. През 2017-2021 г. само нашата организация изпрати няколко десетки изявления до правоприлагащите органи за откриване на наказателни производства въз основа на такива изявления и ако вземете сега УПЦ като цяло, можете да намерите факти за стотици изявления на вярващи от тази деноминация за извършени срещу тях престъпления по чл. 161 от Наказателния кодекс на Украйна, а именно тази статия фигурира в обвинителния акт срещу епископите на УПЦ. Но по някаква причина служителите на реда никога не са назначавали психологическа и лингвистична експертиза по фактите на изявленията срещу вярващите от Украинската православна църква.

Всички тези факти са очевидни и затова УПЦ успешно ще ги използва в международната защита.

Затова се надяваме, че президентът на Украйна и други отговорни политици ще направят правилните изводи, защото всичко, което вярващите на УПЦ в момента искат, е да им се даде възможност да практикуват вярата си в собствените си храмове и да се спре наказателното преследване по скалъпени и неоснователни обвинения. Всичко, което е необходимо за това, е да се отмени политическата поръчка за преследване на УПЦ и да се спрат засилените дискусии по въпроса за УПЦ в коридорите на властта, оставяйки религиозните въпроси на вярващите“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: