Меню Затваряне

Архимц Кирил Говорун: Украинското православие трябва да се консолидира в една църква

Архим. Кирил Говорун

Архим. Кирил Говорун

В коледното ми включване в националния телемаратон пак имаше въпрос за УПЦ-МП. И отново, за да бъда кратък, отговорът ми е следният:

Украинците са същите в УПЦ-МП, както и в другите украински църкви. Повечето от тях също подкрепят Украйна. Тази църква не е крадец, а по-скоро заложник. Тя стана жертва на:

1) нейното ръководство, поради недалновидността или лошите намерения, заради които Русия получи такива лостове за влияние върху тази църква, които не съществуваха преди;

2) олигарси и бизнес кръгове, които обградиха тази църква като корабна броня с изкривени отразяващи повърхности от информационни мехурчета;

3) катастрофална медийна политика, която е следствие от предходните точки.

Следователно не е необходимо Украйна да се освобождава от тази църква, а тази църква да се освободи от токсичните политически влияния. Самата тя се оказа неспособна на такова самопречистване. В момента украинската държава допринася за това, доколкото може.

След катарзиса трябва да започне консолидирането на украинското православие в една църква. Защото целта на Путин е не само да насърчава политическото православие (което може да бъде не само руско), но и да разделя православните помежду си. В крайна сметка той винаги действа според принципа: разделяй и владей. В УПЦ-МП има крадци, но те трябва да бъдат наказани, не защото принадлежат към тази църква, а само защото са нарушили определен закон на Украйна.

Posted in Шарени мисли

Вижте още: