Меню Затваряне

Архим. Авраамий премина от УПЦ към ПЦУ и стана наместник на Успенската катедрала в Лаврата

Архимандрит Авраамий (Латиш), който служи в Успенската катедрала на комплекса „Киево-Печерска лавра“, се обърна към Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Епифаний (който е и свещеноархимандрит на манастира), с молба да го утвърди сред братята в манастира като член на Православната църква на Украйна (ПЦУ).

Митрополит Епифаний удовлетвори молбата му и благослови отец Авраамий да изпълнява задълженията на наместник на катедралата. Предстоятелят на ПЦУ призова правителството да предостави в Лаврата помещения за използване за богослужения и на монасите – за монашеската им дейност. Митр. Епифаний изрази надежда, че държавата ще помогне за защитата на манастира и неговия наместник от евентуални провокации от страна на привърженици на Московска патриаршия.

Като наместник архим. Авраамий се обърна към събратята си със следния призив:

„Досточтими отци и скъпи братя на лаврата!

В последно време, особено през тези месеци и седмици, всички изпитваме болка и отчаяние заради събитията, които се случват в дома ни. Все още се опитват да ни убедят, че единствената причина за тези събития е отношението на държавата. Трябва обаче честно да признаем, че предишните ни викарии и архиереи в лицето на митрополита и Синода стъпка по стъпка формираха тъжната ситуация, в която се намираме.

Вместо диалог има секретност и заплахи. Вместо да осъзнаем необходимостта от истинско, искрено и окончателно разрушаване на подчинението спрямо Москва, която води война срещу нас – срещаме мъгляви и половинчати решения и изявления, които всеки тълкува както си иска. Вместо да се търсят пътища за обединение и помирение на православните – разпалват се вражда и конфронтация.

Като член на Успенската катедрала на Лаврата отдавна чувствам особена отговорност за съдбата на нашия общ дом с вас, за съдбата на храма и обителта на преподобните отци. Прекарах много време в молитва и размисъл. И съвестта ми, и дълга ми като наместник на лаврата ме карат да остана на мястото, където съм дал обетите си пред Бога.

В случващото се виждам действието на Божия промисъл и стимул за всички нас да признаем новата каноническа реалност на съществуването на Поместната православна църква в Украйна, която получи Томос за автокефалия, която има признание от Вселенския патриарх и поместните църкви, както и канонично избран предстоятел в лицето на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Епифаний, свещеноархимандрит на Печерската лавра. 

Самият аз доброволно приех това трудно, но според мен единствено правилно и канонически обосновано решение. По моя молба Негово Блаженство митрополит Епифаний ме утвърди като член на братството в Православната църква на Украйна с длъжността управител на лаврата. Осъзнавам, че не приемам слава, а трънен венец и тежък кръст. Но заради смирението и спасението на моята душа дойдох тук и затова не бягам от кръста, а го приемам с надежда за Божията милост, застъпничеството на Божията майка и по молитвите на печерските отци.

Уважаеми отци и братя!

Призовавам ви да останете в лаврата като част от Поместната православна църква на Украйна под омофора на Негово Блаженство митрополит Епифаний. Готов съм да общувам с вас и искам да работим заедно с вас за обновяването на нашия манастир като място за духовно обновление за монаси и всички вярващи.

Моля за вашите свети молитви!“

———–

Източник: Православна църква на Украйна

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: