Меню Затваряне

Архим. Андреас Конанос: “Вече съм обикновен гражданин на света”

Известният гръцки архимандрит Андрей Конанос обяви на личната си страница в социалната мрежа, че се отказва от сана си на клирик към Атинската архиепископия. Публикуваме обръщението му към неговите читатели и приятели:

 „Скъпи мои приятели, надявам се всички да сте добре. Днес е един решаващ за мене ден. Приключва нещо съществено. Започва нещо ново. Днес, на 24.08.20 подадох оставката си на духовно лице към Атинската архиепископия и отново се превърнах в един обикновен гражданин на света. Вече съм си просто Андреас Конанос.

Много са причините за оттеглянето ми, но днес няма да се впускам в тях. Този текст цели две неща – първо, да ви съобщя за тази промяна в живота ми; второ – да ви информирам за начина, по който ще продължа да се подвизавам оттук насетне. Само това.

След двадесет години свещенически живот, днес оставям расото. В никакъв случай обаче “не го изхвърлям” с презрение или отвращение!

Целувам го и съм му благодарен, тъй като за две десетилетия ми даде възможност да превърна в своя “родина” цялата Земя, да преживея невероятни богочовешки мигове и да опозная хубави хора от всички части на света. Сега е време да продължа.

“Напускам” като клирик. Но сърцето ми, съществото ми и цялата ми същност остават с вас завинаги. Това никога не ще се промени, та дори и външният ми вид или начина, по който изглеждам, да са различни. Любовта и Божията истина, които ме умиляват от дете, ще продължават да го правят и да ме привличат завинаги така, както въздуха и светлината. Ще продължавам да служа и да обичам всеки човек, който срещна. Ще пиша, ще говоря и ще помагам на когото мога според скромните си сили. Ще го правя по истински начин, с искреност, но вече с по-голяма откритост, широта и свобода.

Гласът ми ще продължава да “звучи” с кристална чистота за вас – във вашите скърби и радости.

Тръгвам по един нов път и ще се радвам да бъдете мои спътници. Не зная дали утре ще съм жив. Също така не зная още колко ще мога да говоря, да пиша и да общувам с вас. Знам обаче, че колкото “утре” ми бъдат подарени от Господ – месеци, години или десетилетия, бих искал те да бъдат настоящи и истински. Не съм светец, който може да блесне с големи добродетели, освен с искреността и честността на сърцето ми. Именно това осъзнаване ми дава радост и сила да продължа, имайки Бога и Неговата любов винаги пред себе си. Мога да говоря за това още с часове, но не искам да ви уморявам. Толкова за днес. При всички положения скоро ще се срещнем отново. Благодаря за всичко!“

Архим. Андреас Конанос стана известен на българските читатели у нас чрез преводите на негови беседи, публикувани в продължение на години в българските църковни сайтове. Любим автор е не само в България, но и в Русия, където негови текстове постоянно се превеждат. У нас има издадени два сборника с беседи – „Укрепи душата си“ (2014 г.) и „Завинаги любов“ (2016 г.) в превод на Константин Константинов.

По материали от Добротолюбие и лична страница на архим. Андреас Конанос

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: