Меню Затваряне

Архим. Вартоломей: “Поне 40 монаси изгубиха живота си, защото не бяха ваксинирани”

Игуменът на светогорския манастир Есфигмен, архимандрит Вартоломей в интервю за телевизия ΕΡΤ заяви, че поне 40 монаси от Света гора са изгубили живота си от COVID-19, като са били и неваксинирани. Въпреки тази честа смърт все още има монаси, които отричат ​​COVID-19 и ваксините. Именно тези монаси примамват хората, които трябва да бъдат духовно напътствани, за да не получат ваксината, в резултат на което те се разболяват сериозно и завършват с коронавирусни усложнения.

Архим. Вартоломей говори и за станалото популярно в последните десетилетия „старчество“ на монаси, които искат около тях да има „не вярващи, а привърженици“. “Това явление е болнаво“, заяви архим. Вартоломей. “Истинският старец, който е получил от Бога дара на прозорливостта, винаги се крие от хората, за да не разберат за този негов талант“, подчерта той.

“Те учат за наказващ Бог и че нашата Църква е преследвана и това създава фанатизъм. Ние осъдихме тази ситуация преди много години, това е явление, което съществува в Църквата, което действа по болнав начин, като „рак“ в тялото на Църквата и единственото нещо, което успява, е да разделя хората“, допълни архимандритът.

Той също така обясни, че “има някои, които искат да се представят за наследници на светите старци и се опитват да събират хора около себе си. Те имат страст към проекцията и действат като комуникационни съдове с някои хора, които търсят „гуру”, който да им каже нещо за бъдещето. Те търсят привърженици и това се вижда от начина, по който реагират…“.

Те превърнаха вярата ни в религия, доминирана от терор спрямо християните за строг Бог, който наказва – нещо, което не съществува в нашата вяра”.

Относно поведението на някои монаси-отрицатели отец Вартоломей отбеляза: „От нашето предание и синаксарите, които четем, това, което сме научили през всичките тези години чрез нашата вяра, е, че ако „ако някой светец има Божията благодат, един дар от Бога, той прави всичко, за да го скрие и да не го разкрива”.

Относно смъртността от коронавирус в Света гора отец Вартоломей добави, че „Атон брои много жертви от коронавируса пропорционално на населението си. Много отци се разболяха и се преставиха в Господа.

Представените официални данни за смъртните случаи от коронавирус на Атон говорят за 25-30 души, но са много повече. Заедно с някои светогорски монаси, преставили се в Господа извън Атон, ще достигнем 40 смъртни случая”.

„В името на послушанието, което съществува в манастира, аз не мога да се налагам по други въпроси освен духовни“, подчерта той.

Припомняме, че намесата на Районната прокуратура в Солун е провокирана от изказвания на йеромонах Йосиф от Света гора за монаси, които призовават вярващите да не се ваксинират, като по този начин са отговорни за смъртта на много хора.

Източник: Doxologia Infonews

Материалът е публикуван с незначителна редакция.

Posted in Вяра и медицина, Новини, Новини от света

Вижте още: