Меню Затваряне

Игуменът на Есфигмен архим. Вартоломей посети Бигорския манастир

На 21.05.2022 г. игуменът на светата обител Есфигмен на Света гора-Атон архим. Вартоломей (Газетас), придружен от отците на манастира, заедно с игумена на Църногорската св. обител „Св. Безсребреници“ архим. Никанор от Българската православна църква, посетиха светата обител „Св. Йоан и Предтеча Господен“ или т. нар. Бигорски манастир, на териториите на Охридската архиепископия. Състоя се официален прием на атонското братство от епископа на Антания г-н Партений.

Архим. Вартоломей отбелязва на страницата на манастира Есфигмен:

„В трогателна атмосфера двамата игумени – домакин и гост, произнесоха слова. Вселенският патриарх Вартоломей, следвайки стъпките на своите предшественици светите отци, какъвто беше свети патр. Фотий Велики, изцери още един неправеден разкол, създаден от трета страна в Православната църква, причинен от етнофилетисткия цезаропапизъм. След възвръщането на Охридската архиепископия в пълнотата на Христовата църква и възстановяването на евхаристийното единство, последва помирение на нейните архиереи с архиереите на Сръбската православна църква в Белград. Днес беше първото посещение на светогорци в Охридската архиепископия. Съпреживяната радост беше голяма за всички и се усети присъствието на благодатта на Светия Дух, защото там, където има единение и любов, там е и Христос! Във време, когато някои хора изопачават до окарикатуряване православната вяра, за да прилагат принципа „разделяй и владей“ и водят земята към ядрен холокост, Светата Църква обединява нашите народи и им носи мир, като се противопоставя на унищожението, което някои замислят“.

Бигорският манастир публикува словата на двамата игумени, осъществили тази важна и знакова среща за двете църкви – Охридска архиепископия и Вселенска патриаршия заедно със снимки от посещението.

Слово на епископ Партений Антански, игумен на Бигорския манастир

Ваше Високопреподобие и свети игумене,

„Това благодатно днешно събитие е голяма радост за нас, особено защото вие сте първият игумен от Света гора, който направи официално посещение в нашия манастир след провъзгласяването на литургичното и каноничното единство на нашата църква от светия престол на Майката Църква, Вселенската патриаршия. За нас, както и за всички православни, Света гора означава много. Всичко, което виждате сега в нашия манастир, това братство, е благодарение на Божията майка, която някога е благоволила и просветила преподобния старец Георги Капсанис да отвори вратите на сърцето си и своя манастир за първите наши светогорски монаси.

И така, с благословението на Пресвета Богородица от нейната свещена градина, чрез св. Григориатски старец, всичко започна с обновяването на общежителното монашество. И това не е така само в най-новата история, но е така от древни времена. Благодатните струи на Атон винаги са просветлявали нашите монаси и нашия народ.

Голямо е било благодатното въздействие на Света гора върху нашата земя и народ през цялата история. Затова нашият народ особено почита тази свещена градина на Пресвета Богородица. И всичко, което идва оттам, той уважава и целува с най-голяма любов, като най-свято нещо. И така, на вашето присъствие днес ние гледаме като на специално благословение от Пресветата Владичица Богородица и Ви поздравяваме с голяма радост! Вие донесохте благословението на Света Гора тук, само няколко дни след пристигането на добрата новина от пресветлия център на Православието – Вселенската патриаршия. 

Нашата чест и радост са още по-големи, защото чухме за вашата любов към Майката Църква, Вселенската патриаршия и особено към личността на Вселенския патриарх г-н г-н Вартоломей – патриарх, когото свободно можем да наречем велик. А именно той стана вторият наш Фотий Велики, подобно на първия, който изпрати свети Кирил и Методий да предават светлината на Евангелието сред славяните. 

Когато патриарх Вартоломей и с неговото благословение ни прие в лоното на Църквата и в семейството на православните, за нас се случи второ просвещение. След неговите молитви и усилия се осъществи помирение със Сръбската православна църква, което бе официализирано с неотдавнашното съслужение в Белград. Искрено се надяваме от днес да започне по-голямото ни сътрудничество със Светогорската монашеска общност, с Вас и останалите игумени и монаси от Градината на Св. Богородица.

Още веднъж сърдечно ви желаем приятно и топло посрещане и ви благодарим за небесната радост, която ни донесохте. Христос воскресе!

Слово на архим. Вартоломей Газетас, игумен на манастира Есфигмен, Света гора-Атон

Ваше Високопреосвещенство, свети игумене, заедно с Вашите благословени сподвижници, хората и богомолците, дошли тук в манастира,

Искам да ми простиш за моето вълнение. Тайното желание, което имах от много години, виждам в този момент изпълнено по чуден начин. Не беше в програмата ни да дойдем тук в манастира, защото мисията ни беше да занесем в София за поклонение честните мощи на светите братя Кирил и Методий, част от които се съхраняват в нашата обител. Архимандрит Никанор от манастира „Свети Безсребреници” край Перник е брат на нашия манастир и ние считаме неговия манастир за наш. Именно той беше този, който замисли и реализира нашето посещение при вас днес. Изпитах голяма радост в себе си от това, което чух, видях и почувствах към твоя манастир. И в този момент чувам, виждам и чувствам, присъствам във вашия манастир!

С Божията благодат ние живеем в исторически моменти през този период и всеки един от нас става малка част от историята, която се пише в момента. И не можем да кажем нищо друго, освен да благодарим на всеблагия Бог, Който ни удостоява с това, да се случват такива прекрасни събития, въпреки човешките безизходици, които са завладели живота ни. 

Там, където човекът стигне до задънена улица, добрият Бог безусловно отваря всички врати. Ние живеем това величие с Божията благодат. След вдигането на тази схизма, която измъчваше Църквата и Православието толкова години, ние вече живеем това чудо – да бъдем заедно на едно и също място. Затова нека кажа сега, когато идвам във вашия манастир за първи път: Благодаря ви, че ме приехте в моя манастир! Наистина се чувствам част от вашата общност, като един от вашите отци. Това е Божията благодат и благодатта на Божията Майка, която благославя целия свят и особено нас, монасите. 

Нашият блаженопочивш старец Хризостом казваше: „Ние, монасите, не разбираме добре какво всъщност живеем. Ние сме принцовете на този свят!“ Ако наистина разберем това величие, в което живеем, и благословията, която имаме, за да бъдем монаси в манастир, щяхме да бъдем много щастливи. Тази радост обаче идва тайнствено и изпълва сърцата ни въпреки разстоянията, въпреки трудността на езика, а общуването със сърцето обединява хората и ни прави еднакво братя. 

Както казахте много точно и мъдро, Светейшият Вселенски патриарх г-н г-н Вартоломей е мъдър йерарх, Божий човек, изпратен в точния момент да изпълни Божия план, който не е нищо друго освен Божията любов към човека и към единството между нас. Негово Светейшество остави диря в историята, а ние сме в центъра ѝ, и се радваме, и вкусваме тази радост! Желаем тази радост на всички отци и богомолци на този манастир! Да напълни и прелива сърцата и благодатта Божия да пази Православието, Църквата, теб, пресвети Владико, като игумен на този манастир; и вашата църква, която вече прави първите си стъпки след схизмата! Да я благослови, да я пази, за да бъде светилник на Православието по целия свят, което е основна потребност на всички!

Мракът цари навсякъде, но нека помним, че въпреки трудностите, въпреки несправедливостта, въпреки болката и смъртта, въпреки абсолютния мрак, който сякаш владее света, Разпнатият винаги побеждава. И ние сме деца на Разпнатия и чрез това Разпятие вкусваме Възкресението. Затова от сърце казвам „Христос воскресе“, но не като обичаен израз, а като глас, като молитва към Всеблагия Бог, за да Му благодарим за всичко, което ни дава. Чувстваме се възкръснали! Христос воскресе!

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: