Меню Затваряне

Архим. Никанор: “Без Божията помощ и благодат не можем да правим нищо”

Екип на предаването “Бразди” посети Църногорския манастир “Св. св. Козма и Дамян” и се срещна с игумена на манастира архим. Никанор:

– Отче игумене, колко животни има в стопанството?

– Сега са 60, но с Божия помощ трябва да станат 100. Отглеждахме в стопанството по-малко от 100 животни преди 2 години, но след това дойде този голям и хубав ремонт, който виждаме сега, благодарение на помощта, която Европейския съюз оказа на българското земеделие, но строителството се падна в зимния период и трябваше да се разделим с някои от животните. Така тепърва ще попълваме стадото с породата „Българска мурра“ – едно достояние в българското животновъдство и говедовъдство (повече за породата виж тук).

– Не е ли много трудно да се съвместява духовната работа и стопанисването на животни?

– Прав сте, не е лесно, но манастирът някога, когато е възстановен и възобновен живота в него, не беше това, което е сега, и без тези животни нямаше да е възможно въобще да оцелее братството. Тези животни са ни наследство от първите монаси, които преди повече от 20 години са дошли тук, в манастира, и са го върнали към живот. Тогава не е имало и път към манастира… Единствено животните, млякото, което дават, сиренето, са били препитанието на монасите. Това е и една от причините да ги държим – 50% от причините са по-скоро сантиментални.

– Има ли специална молитва по отношение на животните?

– В Църквата има не само специални молитви, но има и светии – покровители на животните. Знаем всички за св. Власий, за св. Харалампий – покровител на пчеларите, молитви има към св. Модест, патриарх Йерусалимски, в които се споменава за покровителство над домашните животни. В манастира всяка година на Богоявление след Великия водосвет, обезателно идваме в стопанството, поръсваме всичко, и животните – всяко едно поотделно – за здраве и Божие благословение. Знаем, че без Божията помощ и благодат не можем да правим нищо или както казва св. ап. Павел: Човек сади, но Бог прави да расте.1Аз насадих, Аполос полива, ала Бог направи да израсте (1 Кор. 3:6).

Към манастира има и магазин за продуктите, които монасите произвеждат. Повече вижте и чуйте във видеото, излъчено по БНТ.

  • 1
    Аз насадих, Аполос полива, ала Бог направи да израсте (1 Кор. 3:6).
Posted in Светогорие

Вижте още: