Меню Затваряне

Архим. Никанор: „Ревнители“ превръщат православната вяра в нова идеология на ненавистта

Интервю на Мая Георгиева за Фактор бг след една от многобройните заплахи в социалната мрежа към архим. Никанор, игумен на Църногорския манастир „ Св. св. Козма и Дамян“. Заглавието е на редакцията.

– Отец Никанор, верни ли са заканите и заплахите, че ще Ви убият, заради Ваши текстове и коментари във фейсбук?

– Да, верни са дотолкова, доколкото ги виждаме с очите си, написани в коментари под мои текстове.

– Но днес установяваме, че Телус са ви блокирали, защо, с какво нарушихте правилата на общността?

– С нищо. Просто, за да посоча, че има нещо много гнило в православните среди, два пъти публикувам скрийншотове на такива закани с придружаващ текст – и двата пъти „Телус“ блокират мен, а не тези, които са ги отправили. Например, последната си стои като коментар в една православна група и до този момент – въпреки, че съставлява деяние по чл.144 НК с всички произтичащи от това последици. Дори профилът, от който идва, да се окаже „кух“, за ГДБОП е половин час работа да бъде открит действителния извършител. 

– И все пак от какви среди идват заплахите към вас?

– Всички тези престъпни деяния са работа на хора, представящи се за ревностни православни християни, борци за „спасение на православието“ и привърженици на „стария Юлиянски календар“. По съвпадение всички те – и поклонници на военнопрестъпниците и тяхната „специална военна операция“.

– Не е ли скандално и дори зловещо, че хора, които се определят като православни християни, говорят за убийства и че изобщо мислят в посока на насилие?

– На мен не ми побира ума как така хора, които се самоопределят като „истински“ православни християни – за разлика от нас, „фалшивите“, могат да демонстрират такава агресия спрямо инакомислещите и да таят в себе си ненавист, стигаща до пожелаване на смъртта на мнимите си „врагове“. Това е не просто неевангелско, това е преобръщане на целия смисъл на св. Евангелие наопаки. Сам Христос ни даде пример как да защитаваме истината – със слово и със стремеж към свят живот. Нищо повече! Днешните пишман зилоти – „ревнители за истинското православие“, са напълно чужди на Светия Дух и християнството. Те имат менталността на хора от друга религия, готови с огън, меч и клади да „бранят вярата“, превръщайки страната в нещо като православен Иран. Смятам, че обществото и службите не бива да подценяват тази опасност.

– Какво казва Евангелието за убийството, независимо дали е физическо или духовно?

– „Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата“ (Йоан 8:44). Това са евангелските думи, които най-добре подхождат в случая. Понеже повод за ненавист срещу мен са истините, които казвам. Те не са удобни на определени кръгове, защото хвърлят светлина върху действителните им замисли и действия, прикрити под маската на благочестие. Желанието им е да превърнат православната вяра в нова идеология на ненавистта, на мястото на сгромолясалия се „научен“ комунизъм, и да увлекат под знамето на „вярата“ масите – както някога с обещанията за светло бъдеще. Именно на пътя на тези мрачни кръгове стоят духовници и богослови, които със силата на словото, черпейки аргументи от Свещеното Писание, Свещеното Предание и светите отци, аргументирано доказват всичката глупост и профанност на опитите вярата в Живия Бог – да бъде превърната в мъртва гражданска религия, в някаква апокалиптична идеология. С думите си ние пречим – оттам е и желанието да бъдем премахнати. 

„Ала те завикаха: премахни Го, премахни, разпни Го!“ (Йоан 19:15)

– Подобни прояви не са ли симптом, че е болна и самата Църква, че нещо е сбъркано в начина, по който разбираме вярата и изповядваме учението на Иисус Христос?

– Подобни прояви за мен са непознати в историята на църквата, поне на българската църква. У нас дори еретиците някога не са били убивани, а просто са били изгонвани от царството – по този начин например богомилството се разпространява в централна и западна Европа.

Светците казват, че „огън се пали от огън“ – не можеш да дадеш другиму това, което нямаш. Християнството е религия на прошката и любовта. Бог прости на съгрешилото човечество и от любов се въплъти и стана човек, и бе разпнат за него, за да разруши проклятието, да му отвори вратите на рая и да му дари вечен живот в безкрайна радост. И същевременно Бог зачита свободата, която Сам е дал на хората. До степен те толкова много да злоупотребят с нея, че да Го разпънат на Кръста! Трудно е да се проумее, но това е Божият начин – път на смирение и любов.

На фона на това, наистина зловещо звучат грозните крясъци на тези, които мечтаят за православен шариат и убедено смятат, че талибаните са им по-близки духовно, отколкото западните християни! Какво ги обединява обаче? Единствено и само лютата ненавист към „гнилия Запад“ (фраза, употребена за първи път от руския император Николай Ι още през 1836г.) и озлоблението срещу „великия шейтан“ – САЩ.

Но св. ап. Йоан казва, че „всякой, който мрази брата си, е човекоубиец; и знаете, че никой човекоубиец няма вечен живот, който да пребъдва в него“ (1 Йоан 3:15). Следователно това уж „традиционно и автентично“, но всъщност ултрамодерно „православие“, е път, водещ към вечна погибел!

Затова смятам, че е належащо Църквата, подпомогната от богословите, час по-скоро да се събере на Събор и да осъди това ново еретическо богословие на войната и ненавистта, като отлъчи всички, които дръзват да го разпространяват – пък били те и митрополити или патриарси дори!

И по времето на Христос е имало политически противопоставяния. И тогава Западът е бил гнил – даже още по-гнил, отколкото днес! А Изтокът – още по-тираничен и нехуманен, отколкото в наши дни. Но в св. Евангелие няма да прочетем ни слово, насочено срещу „колективния гнил Рим“, или срещу „Персия – тази тюрма на народите“! Именно тази надмирност на Христовата проповед, обърната единствено и само към човешката личност, толкова много изнерви и раздразни тогавашните „поборници за чистотата на вярата“, че те Го взеха и Го разпнаха! (Йоан 19:6)

За съжаление хората, отправящи към мен смъртни заплахи, а към други – грозни обиди, не осъзнават, че са духовни наследници именно на онези, които станаха Богоубийци!

– А не откривате ли паралели и дори припокриване между тези, които ви заплашват с убийство и хиляди други, които се кълнат, че са християни, а приемат и защитават убийствата и мръсната война на Путин срещу Украйна?

Както казах, това са едни и същи хора. В св. Евангелие е писано, че „верният в най-малкото е верен и в многото“ (Лука 16:10), съответно който отстъпи от истината в едно, ще отстъпи и във второ, и в трето, и накрая ще стигне до позорното дъно да одобрява и ръкопляска на убийствата на деца, жени и старци, на мъченията, на масовия терор, оставящ без светлина и топлина милиони хора посред зимата. За него Буча ще бъде просто една „тежка, но необходима стъпка“ към постигането на висшата цел – защита на православието и тържество на доброто! Този начин на мислене обаче не е християнски, а е комунистически.

Накрая, бих искал да споделя и това, че когато пиша или превеждам текстове, които са критични спрямо църквата ни, го правя със съзнанието, че ако ние не осъзнаем и не говорим открито за собствените си слабости – лични и колективни, няма да достигнем до разбирането, че ни е нужно покаяние и изправяне на кривиците, за да вървим напред – към това, да бъдем изцяло и без уговорки истинска евангелска Христова Църква! 

Posted in Интервюта, Публицистика

Вижте още: