Меню Затваряне

Архим. Сава (Мажуко): Могат ли всички да живеят по еднакви духовни правила?

Мъдри слова и песен (откъс от интервю на архим. Сава на руски език)

“Появи се такава хула – “лайт православие”… И все пак, в тази хула има и някаква истина. Става дума за един вид, или дори стил “буржоазно благочестие”, към което принадлежа и аз… И смятам, че ние, които определяме себе си или виждаме един в друг и обиждаме едни други с думи като “либерални” или “консервативни” православни, трябва да се замислим за това, че може да има и истина в обвиненията на другите. Каквито и да сме ние, не можем едни без други. (…)

Трябва да си дадем сметка, че духовният живот е, от една страна, не само висше академично усилие, а първо – нещо много по-дълбоко, битийно-онтологично (някои хора в енорията ни не могат да четат и разбират о. А. Шмеман, например – но какво, нима те не пак са наши сестри и братя?!); и второ – че духовният живот е свързан с ежедневни усилия.

Когато питали невероятния антиковед Аристид Доватур (известен преводач и забележителен педагог), който бил полиглот, как успява да научи толкова много езици, той отговорил: “Много просто. За да научиш един език, през първите две години трябва да му отделяш поне по два часа на ден”.

Така е и с духовния живот. Някои хора почти се ужасяват, когато чуят, че е нужно да се ходи на църква всяка неделя; че трябва да имаме сутрешно и вечерно молитвено правило (независимо какво е то). Но да, за да можем да водим здравословен духовен живот, е нужно да си изградим духовен навик, ежедневна рутина. …”

Беседата можете да чуете във видеото на руски език и да включите автоматичен превод на субтитрите.


Posted in Беседи, Видео беседи

Вижте още: