Меню Затваряне

Архим. Теогност Пушков, автор статия за украинската и българската автокефалия, е задържан в полицията

Архим. Теогност Пушков, чиято статия „Българската църква между ПЦУ, УПЦ и Константинопол“, в превод на български език публикувахме в Християнство.бг на 15 юни (неделя), е написал тревожни съобщения в Телеграм канала си на 20 юни.

Архимандритът е болен, кашля и взема лекарства. Здравословното му състояние е тревожно. На 20 юни по обяд е извикан в полицията без обяснение. Пише да се молим за него и майка му. Шест часа по-късно пише, че е в „Бърза помощ“ между живота и смъртта и който може да му помогне…

Днес свещеник Александър Востродимов пише в своя канал (https://t.me/alexvostrodymov/169), че се е обадил там, където се предполага, че е задържан архим.Теогност, за да попита какво се случва с него, но са му отговорили:

„Това е оперативна информация, не мога да ви отговоря“.

Архим. Теогност Пушков е доктор по богословие, предстоятел на храм „Свети Никола“ към Украинската православна църква в село Курячевка, който се намира в окупираната от руските войски част на Луганска област на Украйна.

Свещеникът е с антивоенна позиция и е репресиран от руските власти заради антивоенното си говорене. Министерството на вътрешните работи на Руската федерация започна административно производство срещу него за „дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация“, съобщава медията Християните срещу войната.

Делото е регистрирано на 24 април 2023 година. Както следва от документа, полицията образува дело по дело от “прокуратурата на ЛНР”.

На архимандрита е намекнато, че делото ще бъде доведено до глоба. В същото време той не е бил информиран за какво точно е обвинен в дискредитиране на руската армия.

На 7 юни 2024 г. архимандрит Теогност е претърсен – агенциите за държавна сигурност идват при него с решението на Жовтневския съд в Луганск. Иззета е офис техниката му. 

На 11 юни 2024 г. е призован за разпит. Свещеникът е заподозрян, че е информатор на украинските специални служби. Поради натиск и заплахи, поради влошеното си здравословно състояние, както и това на възрастната си майка, за която се грижи, архимандрит Теогност е принуден да спре да говори по политически теми.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: