Меню Затваряне

Славов: „Недопустимо е руската държава да затваря църква под юрисдикцията на българския патриарх“

Правосъдният министър Атанас Славов заяви днес на личната си страница във фейсбук, че e недопустимо руската държава в лицето на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова да затваря църкви в юрисдикцията на българския патриарх, като нарече това „каноническо самоуправство“. Цялото му изказване гласи:

Недопустимо е руската държава в лицето на посланик Митрофанова да затваря църква и то под юрисдикцията на българския патриарх и Българската православна църква, като по този начин не позволява на всички нас да отправяме нашите молитви и не ни позволява да се покланяме на мощите на Св. Серафим Софийски Чудотворец. Това е каноническо самоуправство. И може би трябва да се вземат държавни мерки.

Храмът „Св. Николай Мирликийски“ в София, известен като Руската църква, беше затворен след като от страната ни бяха експулсирани двама духовници – архим. Васиан Змеев и свещ. Евгений Павелчук заедно с още един служител, заради подривна дейност, която са извършвали срещу интересите на Република България. В резултат на действията на ДАНС, руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заключи храма и заяви, че очаква решение на Руската православна църква (РПЦ). Българският патриарх Неофит, в чиято юрисдикция и правомощия като Софийски митрополит се намира храма, назначи духовници, които да служат в него, но те не бяха допуснати там. Храмът и до днес е заключен.

Миналата седмица Софийската градска прокуратура възложи на ДАНС проверка по два сигнала за собствеността на храма. От прокуратурата обясниха, че въпросът за това кой е собственик на парцела и храма може да бъде решен в съда, ако бъде заведен иск относно правото на собственост. Констативният нотариален акт може да бъде обявен за нищожен от съда, посочиха от държавното обвинение. Агенцията по вписванията потвърди, че руското посолство има акт за собствеността на храма, но от правосъдното министерство посочиха, че въпросът за собствеността не е в компетентността на ведомството. 

След като на 23 септември Русенският митрополит Наум изясни на личната си страница статута на храм „Св. Николай“ в София и се обърна към Негово Светейшество патриарх Неофит с призив да се разпореди храмът да бъде отворен, тъй като се намира на каноничната територия на Софийска епархия и в юрисдикцията на БПЦ-БП, вчера Св. Синод излезе с решение да подкрепи патриарх Неофит в решенията му относно храма, като с „особено мнение“ гласува само Видинският митрополит Даниил.

След като Св. Синод изрази надежда, че храмът да бъде отворен в най-скоро време, макар това да това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП, на ход са държавните органи с техните правомощия.

———–

Вижте още по темата:

Св. Синод на БПЦ подкрепи патриарх Неофит в решението му за храм „Св. Николай“ в София • Християнство.бг

Особеното мнение на митрополит Даниил • Християнство.бг

Posted in Новини, Новини от страната, Църква и политика

Вижте още: