Меню Затваряне

Ателието по иконопис към храм „Св. Троица“ в Стара Загора откри поредна изложба в градската галерия

Ателието по иконопис за деца към храм „Света Троица“ в Стара Загора откри своята шеста изложба в Художествена галерия „Стара Загора“. Откриването започна с водосвет на свещениците при храма, след който отец Евгений Димитров поздрави участниците и изрази благодарност към директора на галерията проф. Марин Добрев, който винаги е насърчавал младите иконописци.

„Иконописта не е просто рисуване. Тя изисква подготовка на душата и вътрешна хармония – изтъкна проф. Марин Добрев и благодари на преподавателките Зорница Иванова – иконописец и Илиана Димова – преподавател в неделното училище, които подготвят децата. И двете преподавателки са възпитанички на Православния богословски факултет към ВТУ. Зорница Иванова е дипломиран иконописец в катедра „Църковни изкуства“ към факултета и ръководи ателието от 2015 година.

В експозицията са включени 73 творби – предимно икони и рисунки с християнска тематика. „Позволили сме на децата по-свободни интерпретации – да погледнат към иконата не само в строгите рамки на иконографията, но и през рисунката, където биха могли да разгледат образите и сюжета по-свободно. Оставайки в рамките на традицията, те не копират готови икони, а рисуват сами, в което е и богатството на тази изложба. Когато не копираш, поемаш отговорност и това е едно от нещата, на които ги учим – че иконописецът е отговорен човек“, обясни Зорница Иванова и благодари на децата за усърдието.

Ателието по иконопис досега участва със самостоятелни изложби, но тази година са включени много творби, създадени от приятели – деца от енорията на храм „Св. цар Борис-Михаил“ в Сливен, две основни училища „Георги Райчев“ и „Стефан Караджа“ в Стара Загора, както и две детски градини „Кипарис“ и „Светулка“. Специално участие в изложбата взеха и студенти от Педагогическия факултет към Тракийския университет, специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн“.

———–

Източник: Храм „Света Троица“

Posted in Епархийски новини, Култура, Новини, Християнско изкуство

Вижте още: