Меню Затваряне

Атонският монах Андроник за Киево-Печерската лавра

Здравейте, скъпи приятели!

Исках да направя публикация по повод на събитието, което сега се случва около Киево-Печерската лавра.

Това е велико изкушение и скръб за нашите сърца. Но аз искам да ви кажа нещо повече.

Чувствам нещо неестествено, изкуствено, много силно нагнетяване около тази тема. И много неправилно отношение на много вярващи към случващото се – както в Русия, така и в Украйна.

Една жена ми написа в лични съобщения: „Закриха Лаврата и животът изгуби смисъл“.

Приятели, това е неправилно. Смисълът на нашия живот е Христос. Разбирате ли? Ние не трябва да се привързваме към нищо. Дори към светините, към храмовете, към светите места, дори към иконите – трябва да ги почитаме, да благоговеем пред тях, да благодарим на Бога за този дар, но… Бог дал, Бог взел.

Ако се привързваме към мястото, или към самата светиня, това означава, че ние не разбираме в какво се състои смисълът на нашия живот. Единственото истинско съкровище, към което трябва да се привързваме, е това, което никой никога не може да ни отнеме – Христос, Който живее в нашите сърца чрез кръщението, миропомазанието и причастяването. Ето към какво трябва да се привързваме.

Виждам как хората просто изпадат в униние, в отчаяние, и това служи само за радост на враговете, на врага на човешкия род.

Има и друго съобщение, което ми изпрати една жена току-що, и щом го прочетох реших да напиша тази публикация. Тя пише: за нас в Украйна, за много духовни хора, свещеници, това е апокалипсис, край на света. И четейки също така някои руски псевдоправославни блогъри, виждам панически и истерични коментари, викове с проклятия, анатеми и някаква психоза – идва антихристът, идва краят на света, гневът ще настигне нечестивците, за всичко са виновни Америка и Зеленски, това е гонение на Църквата и на Православието, те искат да унищожат Православието…

Приятели, това е неправилно. Това не е истина, това е много голяма заблуда. Този въпрос въобще не е духовен, а чисто политически въпрос. Ще ви дам обикновени факти.

Църквата Христова не е РПЦ и УПЦ. Църквата Христова – това е Румъния, България, Гърция, Сърбия, Йерусалимската църква, Александрийската и други поместни църкви. Църквата Христова е съборна. И в тези църкви хората днес живеят прекрасно и спокойно. Никой не ги гони, никой не ги преследва, никой не ги унищожава. А почти всички от тези, които изброих са демократични страни, влизащи в алианса НАТО. Никой не ги унищожава.

Целият този смут, цялото това голямо изкушение е следствие от действията на един нещастен, стар, обезумял диктатор, който реши да завладее съседната държава и нейните ресурси, а гражданите да направи свои васали и роби. Ако не беше започнала агресията против Украйна, чието начало беше през 2014 г. със завладяването на Крим, а след това със сепаратистките преврати в Донецка и Луганска област, нищо от това нямаше да се случи и нямаше да има сега такова разделение и смут. Сега жънем плодовете от действията на този заблуден – всъщност бесноват – човек и неговото сребролюбие и властолюбие.

И моля ви, не трябва да спасявате Църквата! Църквата спасява нас, защото Църквата – това е Христос!

Молете се, за да премине това изкушение. И се предайте на волята Божия. И Господ всичко ще нареди – уверявам ви. Аз съм спокоен сега и мисля, че всичко това няма да продължи дълго. Лаврата вече са я затваряли, и както я затворят, така и ще я отворят. Не се вълнувайте. Господ ще се погрижи за Своята Църква. А ние да се молим, да изпълняваме Божиите заповеди и да се предадем на волята Божия.

Обичам ви, скъпи мои. С Богом! Бъдете мирни.

 

Posted in Светогорие

Вижте още: