Меню Затваряне

Атон във водовъртежа на руската инвазия

Еврис Цумис

Каква позиция заема всеки манастир и какви интереси я определят

Еврис Цумис

Руското нашествие в Украйна достигна до пределите на Света гора, като повлия на много манастири, тъй като освен духовни и църковни въпроси изглежда, че на дневен ред са и други интереси.

Руският манастир

Главната роля в този подземен, тих и невидим за мнозина конфликт, който се разгръща в Атонската държава, играе манастирът Св. Пантелеймон или руският манастир. Днес свещената обител на св. Пантелеймон е дом на около 110 монаси (от 1000, пристигнали в него през 19 век от Русия), които, въпреки че са в огромното си мнозинство от украински произход, са „рускоезични и с руско самосъзнание“. Официално под шапката на манастира се числят 70 монаси, но реално са много повече. Смята се, че има още около 50 рускоговорящи монаси, пръснати в останалите светогорски манастири. Годината 2016-та беше знаменателна за манастира – през ноември на 101-годишна възраст почина украинският игумен отец Йеремия. От този момент нататък избухна тиха, подмолна война между руснаците и украинците за това кой да го наследи. Москва заложи на 58-годишния йеродякон Евлогий, който служеше в метоха на манастира в Цариград, а не на Атон – факт, който се смяташе за скандален. Украинците номинираха помощника на отец Йеремия, йеромонах Макарий. Големият “трик” беше в многото въздържали се (от гласуване): от 103-ма монаси гласуваха едва една трета. От тях 23-ма гласуваха за руския фаворит спрямо 14, които гласуваха за украинеца Макарий. Избирането на Евлогий съвпадна с периода, когато лично Путин и руските олигарси се опитваха да превърнат манастира Св. Пантелеймон в световен символ на Руското православие.

Позицията на всеки от останалите манастири

Всеки манастир в зависимост от своите интереси, разчети, но също и от своя религиозен и църковен поглед върху събитията, следва своя собствена независима „линия“. Според източници от Света гора, манастирът Ксенофонт следва политика на „неутралитет“, като по същество поставя на една плоскост престъпника и жертвата. Манастирите Каракал и Филотей са за каузата на Русия. Специално Филотей не би и могъл да постъпи по друг начин… Негов главен спонсор е семейството на самия министър-председател на Русия Михаил Мишустин. През миналия март той присъства на отбелязването (на 25 март) на 200-годишнината от Гръцкото въстание през 1821г. След официалната програма той замина за Света Гора. Там руският премиер посети манастира Св. Пантелеймон, а след това и манастира Филотей, където се извършват ремонтни дейности, които според информацията се финансират от него и от брат му. Източници от Атон посочват пред “МТК”, че семейство Мишустини покрива почти 1/3 от разходите за скъпоструващи ремонти и поддръжка на манастира. Това е второ посещение на Мишустин там, след като през септември 2020 г. той посети отново манастира Св. Пантелеймон и манастира Филотей, като им дари санитарни материали. Ватопед, според църковните източници, осъжда войната и отправя молитви за край на конфликта. Много са обаче тези, които, без никакви доказателства, смятат, че руските олигарси са го включили в сферата си на влияние. В Симонопетра старците заемат безпристрастна позиция, въпреки че от 3-4 келии в Големия скит на манастира са напуснали около 25-30 руски и беларуски монаси.

Манастирът Великата лавра се води на Света гора като „украинофилски“, въпреки че управлението на манастира не прави никакви изявления в тази връзка. Манастирът Иверон също си мълчи, въпреки че е в конфликт с Русия, понеже повдига искания и претендира за своя „метох“, който се е намирал до Червения площад, в сърцето на Москва. Това е манастирчето „Св. Николай“, което е подарено на Иверон през 1648 г. от цар Алексей Михайлович, бащата на Петър Велики. Метохът е действащ манастир до 1932 г., когато Сталин го конфискува, като дори взривява църквата. Днес храмът „Св. Николай“ не съществува, но има парцел, върху който са построени четири пететажни жилищни сгради, които по документи следва да принадлежат на манастира Иверон. Преди няколко години предишният игумен на манастира отец Василий отново повдигна този въпрос. Темата се смята за толкова важна, че породи напрежение и без малко да доведе до отмяна на последното посещение на Владимир Путин в Света гора. В крайна сметка след преговори двете страни стигнаха до решение за замяна на бившия метох с друг имот, също в историческия център на Москва, но нищо не беше реализирано на практика. В манастира Пантократор старците заемат позиция на неутралитет, страхувайки се, както се казва, да не се забъркат в политически игри. Хилендар, така нареченият сръбски манастир, се дистанцира от събитията, но всички го определят като „проруски“ заради отношението на сръбското правителство към Русия.

Кутлумуш също се опитва да запази позиция на неутралитет, но държи 6-7 руски монаси под своя закрила в „катизми“ (малки келии), които поддържа. Манастирът Есфигмен, напротив, изразява категорична позиция срещу Русия и нейната инвазия в Украйна. Игуменът на манастира архимандрит Вартоломей говори открито срещу руската инвазия, в синхрон с позицията на Вселенския патриарх. За манастира Свети Павел съществува усещане, че клони към Русия… Усещане, което се подсилва от едно събитие, случило се през 2014 г. Сред ценните реликви, съхранявани в манастира, се открояват Светите Дарове, принесени от тримата влъхви на божествения Младенец. Според църковната традиция тези Дарове са злато, тамян и смирна. Златото е под формата на 28 внимателно издълбани плоски плочки, с различни форми (правоъгълници, трапеци, многоъгълници и др.) и размери около 5 см х 7 см. Ливанът и смирната са запазени като смес под формата на 62 сферични мъниста с размерите на малка маслина. През 2014 г. това скъпоценно съкровище напусна св. обител, за да бъде изложено в различни храмове из Русия, Украйна и Беларус. Поклонението и пренасянето на ценните реликви изглежда бяха организирани от фондацията „Св. Василий“, чийто основател е руският олигарх Константин Малофеев. Той беше обвинен от американските власти, че се опитва да създаде медийна мрежа в Гърция, за да влияе на общественото мнение в полза на Русия. Малофеев е в американския черен списък от 2014 г., след като беше установено, че двама от хората му ръководят донецките сепаратисти. (На Малофеев е забранен достъпът и до българска територия – бел. ред.) Единият от тях беше началникът на неговия кабинет Александър Бородай, който беше и министър-председател на самопровъзгласилата се „Донецка народна република“. Другият пък беше Игор Стрелков, военният лидер и бивш министър на отбраната на сепаратистите. Както самият Малофеев беше казал в интервю с журналистката Мария Кархилаки: „Стрелков ни помогна с охраната, когато донесохме Даровете на Влъхвите от Света Гора”.

————

Източник: www.makthes.gr

Posted in Публицистика, Светогорие

Вижте още: