Меню Затваряне

Атон: Кои манастири не искат ваксините?

Кошмарна сцена с десетки мъртви и стотици болни се наблюдава на Света Гора през двете години на пандемията. От една страна коронавирусът коси своите жертви, а от друга отрицателите на мерките и антиваксърите издигат стена от абсурди, демонизирайки ваксината и мерките за ограничаване на разпространението на вируса.

Въпреки усилията на администрацията и на значителна част от старците и монасите, по-голямата част от приблизително 1600-те светогорци не са ваксинирани и отказват да приемат болезнената реалност…

Досега на Атон 30-40 монаси са починали от коронавируса и над 100 са се разболели, но техния брой всъщност не може да бъде определен с точност, тъй като мнозина живеят в келии1Килия (или келия, когато се отнася за монах) (на гръцкиκελλίον, множ. -ία, κέλλα; на латинскисеllа – стая) е жилищно помещение за монаси или затворници. В православните манастири килиите са монашески жилища с минимални вътрешни удобства: стол, маса, легло или нар, полица за книги, иконостас. В Атонската Света гора келии също се наричат и отделни постройки, състоящи се от няколко помещения, обикновено с храм, разположени върху земята на даден манастир и явяващи се негова собственост. Келията се предоставя за пожизнено ползване на заселилия се в нея монах. и скитове и отказват да приемат каквато и да е помощ.

За поне 5-6 известни личности от Светогорската монашеска държава и 9-10 манастири и скитове се говори, че са водачи на антиваксърското движение, благодарение на своята слава и поучения, които са известни далеч извън тесните граници на Атонския полуостров.

Един от манастирите, които според информацията играят важна роля в подкрепа на движението против ваксинацията в и извън Света гора, е манастирът Григориат, който има много метоси. Преди дни двама монаси от манастира Григориат, известни отрицатели на мерките и антиваксъри, изгубиха живота си поради коронавируса. Миналия вторник почина отец Тимотей, който беше проистамен на манастира. Според информацията 72-годишният монах се разболял от коронавирус, когато посетил отец Теодорос, също от манастира Григориат, който бил отседнал в манастирския метох в Иматия. Отец Теодорос, който също е бил лекуван от COVID-19, почина на 10 декември (2021 г.). Според информацията, светогорският манастир поддържа връзки и с женски манастир в района на Солун, където от коронавирус са починали три монахини, които са се изповядвали при духовник от манастира Григориат.

Светогорските манастири Каракал и Филотей също имат значително влияние, тъй като имат запалени последователи, които често ги посещават. Тези дни от COVID-19 почина 80-годишния монах Лука Филотейски. В болницата се лекуват още двама монаси от манастира Филотей, където заразените са над 20 души… Отец Лука Филотейски беше проистамен и епитроп на манастира, а също така и негов представител в Светия Кинотис. Участвал е и в различни комисии на св. Кинотис по въпроси, свързани със Света Гора. Още два манастира, Ксиропотам и Дионисиат, са против ваксините и ограничителните мерки, но без да правят открита пропаганда. Манастирът Свети Павел, скитовете Св. Анна, Малката св. Анна и Св. Андрей имат монаси, които говорят срещу ваксинацията.

Също така, около окупирания от зилотите манастир Есфигмен се е събрала значителна част от отрицателите на мерките и антиваксърите. Преди време каноничният игумен на манастира архимандрит Вартоломей се оплака, че някои граждани нарушават границите на Света гора и наложените от държавата ограничителни мерки и навлизат неконтролируемо в монашеската държава с помощта на зилотите.

Едно от лицата, за които се смята, че играят значителна роля в тези процеси, е монахът Евтимий от келията „Възкресение Христово” в местността Капсала над столицата Карея. 50-годишният духовник е смятан за наследник на стареца Паисий. Той живее в обикновена килия с още петима монаси. Всеки ден приема десетки поклонници от цяла Гърция и чужбина, които идват, за да го слушат… „Под претекст на грижа за здравето премахват свободата ни. След като ни тероризираха със страх от вируса, сега дойде задължителната ваксинация“, е квинтесенцията на част от неговите проповеди. Те включват добре познатите и широко разпространени сред този кръг от хора препратки към “абортирани ембрионални клетки“, използвани при приготвянето на ваксините, технически уреди, разположени на летищата за да “разпознават ваксинираните”, както и приложения, които съществуват в мобилните телефони и при приближаване на ваксиниран “изписват дванадесетцифрено число”…

Старецът архимандрит Партений, игумен на манастира Свети Павел, също е известен с твърдата си позиция, достигаща дори до вярващите на Кипър, по отношение на произхода на вируса, ваксините и мерките. Заедно с още двама монаси от манастира Свети Павел се разболяха тежко, но въпреки своите близо 90 години, той остана жив, благодарение на усилията на лекарите. Другите двама монаси обаче, както и мирянин, работник в манастира, починаха. В своите проповеди, които често се цитират от митрополита на Морфу в Кипър, старецът твърди, че „ваксината е измама“ и при всяка възможност подчертава, че няма да даде на никого „благословение да отиде и да се ваксинира“!

Игуменът на Андреевския скит в Карея, йеромонах Ефрем, също е считан за един от стълбовете на движението против ваксинацията на Атон. В проповедите си той често говори за “новия световен ред” и “5G”. Както той казва, “5G е много важно за плановете на новия световен ред и взаимодейства с ваксината”, като целта е да се “намали населението на Земята”. „Те искат да водят ядрена война, но тъй като последиците биха засегнали и тях, измислиха да създадат коронавирус и ваксини“, допълва той.

По пътя от Карея към келията на преп. Паисий Светогорец се намира келията, в която живее монахът-зилот Гавриил, който посреща посетителите си легнал и често пуска мантри срещу Вселенския патриарх, глобализацията, игумените на светогорските манастири, които не са съгласни с него и хвърля анатеми срещу коронавируса и ваксините. Постоянният рефрен в неговите проповеди е: „Не на ваксините! Не на документите за самоличност с 666″.

* Публикувано в печатното изданиеМакедония в неделя” на 9 януари 2022 г. (Μακεδονία της Κυριακής)

————

Превод и публикация: архим. Никанор (Мишков)

  • 1
    Килия (или келия, когато се отнася за монах) (на гръцкиκελλίον, множ. -ία, κέλλα; на латинскисеllа – стая) е жилищно помещение за монаси или затворници. В православните манастири килиите са монашески жилища с минимални вътрешни удобства: стол, маса, легло или нар, полица за книги, иконостас. В Атонската Света гора келии също се наричат и отделни постройки, състоящи се от няколко помещения, обикновено с храм, разположени върху земята на даден манастир и явяващи се негова собственост. Келията се предоставя за пожизнено ползване на заселилия се в нея монах.
Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: