Меню Затваряне

Африкански свещеници от новата “екзархия” на РПЦ отслужиха първата литургия

Снимка: Credo press

След създаването на Патриаршеска екзархия на РПЦ в Африка, вчера на 30 януари в Кения е била отслужена първата литургия от свещеници на местния език – суахили. Това съобщава Российская газета, като се позовава на Telegram канала на новия “Екзарх на Африка” Клинския митрополит Леонид.

„С благословението на патриаршеския екзарх на Африка – Клинския митрополит Леонид, беше отслужена първата литургия в Западнокенийското благочиние1(Благочиние – окръг, духовна околия. В РПЦ определен брой енории съставят едно “благочиние”, за което отговаря “благочинен” свещеник. У нас респективно това представлява духовна околия от епархия, която се администрира от архиерейски наместник (бел. ред.). на Южноафриканската епархия“, пише митрополит Леонид.

В литургията е участвал московският свещеник Георги Максимов (който представи в Московска патриаршия доклад за необходимостта от Патриаршеска екзархия в Африка) заедно с още 24 африкански свещеници, преминали на служение към екзархията. Съвместната литургия е отслужена на нов антиминс на Руската православна църква.

След литургията се е провело събрание на духовенството, на което са били обсъдени множество въпроси, свързани с организацията на църковния живот, уточнява митрополит Леонид.

По неговите думи, свещениците и миряните са изразили своята сърдечна благодарност към патриарх Кирил и Свещ. Синод на РПЦ за създаването на Африканската екзархия. Свещениците, преминали от Александрийската патриаршия към РПЦ, нямали къде досега да служат литургия, но екзархията ще им предостави в началото храмове “под наем”, а след това ще построи нови. Митрополит Леонид отбелязва, че са останали богослужебни съсъди и антиминси от Александрийската патриаршия.

Това събитие е първият литургичен акт след нахлуването на Московската патриаршия на каноничната територия на Александрийската патриаршия. Credo press отбелязва, че разпространено видео в социалните мрежи показва как литургията е била съпроводена от песни и танци, характерни за местните народи.

  • 1
    (Благочиние – окръг, духовна околия. В РПЦ определен брой енории съставят едно “благочиние”, за което отговаря “благочинен” свещеник. У нас респективно това представлява духовна околия от епархия, която се администрира от архиерейски наместник (бел. ред.).
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: