Меню Затваряне

Без думи

О. проф. Андрей Кураев

Протодякон Андрей Кураев коментира на личната си страница във фейсбук изказване на руския патриарх Кирил, публикувано в официалния сайт на РПЦ-МП.

Става дума за следния абзац от изказването:

„Ние в никакъв случай не се съмняваме в целителната сила на Светите Христови Тайни! И за доказателство служи обстоятелството, че след причастяване нашите дякони потребяват Светите Дарове от общата Чаша, и нито един от тях не се е разболял и никога няма да се разболее“. (patriarchia.ru).

След цитата отец Андрей дава следните данни за починали дякони на РПЦ:

„5 април 2020 година, в събота на Светлата седмица, на 62-годишна възраст се престави в Господа клирикът на Богоявленския катедрален храм в Елхово протодякон Евгений Трофимов. Отец Евгений почина от усложнения, предизвикани от коронавирусна инфекция. (moseparh.ru)

На 3 май 2020 година на 54-годишна възраст си отиде при Господа клирикът от храма на препоподобните Зосима и Саватий Соловецки в Голяново дякон Андрей Молчанов. (moseparh.ru)

На 7 май 2020 година, на 50 години, от усложнения, предизвикани от коронавирусна инфекция, почина уставчикът на Данииловия ставропигиален мъжки манастир йеродякон Димитрий (Николаев). (moseparh.ru)

На 8 май 2020 година в деня на апостол и евангелист Марк, на 58-годишна възраст, от усложнения, президвикани от коронавирусна инфекция, почина йеродякон Калист (Косулин), подвизавал се в Троице-Сергиевата лавра. (moseparh.ru)

На 27 май 2020 година, в деня на отданието на празника Пасха, предпразненство на Възнесение Господне, на 64-годишна възраст, от усложнения, вследствие на коронвирусна инфекция, почина йеродяконът от Троице-Сергиевата лавра Поликарп (Сидоров). (moseparh.ru)

31 октомври 2020 година, от усложнения, предизвикани от коронавирусна инфекция, на 74-годишна възраст, почина клирик от храм „Успение на Божията Майка“ в гр. Владивосток, протодякон Алексий Терехов. (vladivostok-eparhia.ru)

26 октомври 2020 година, на 74-годишна възраст, от усложнения, предизвикани от коронавирусна инфекция, почина йеродякон Илиодор (Гайриянц) от ставропигиалния мъжки манастир „Въведение Богородично“ в Оптинската пустиня. (moseparh.ru)

5 ноември. Клирикът от Пензенския Успенски катедрален храм протодякон Владимир Красненков почина на 4 ноември заради предизвикани усложнения от коронавирусна инфекция. (tass.ru)

На 2 декември 2020 година, на 38-годишна възраст, от усложнения, предизвикани от коронавирусна инфекция, почина йеродякон Ювеналий (Лапшин). (moseparh.ru)

На 15 декември 2020 г. си отиде при Господа клирикът на Московската градска епархия дякон Вачеслав Седих. (eparchia.patriarchia.ru)

На 30 декември 2020 година, на 44-годишна възраст, от усложнения, предизвикани от коронавирусна инфекция, почина клирикът на Краснослободска епархия, клирик на Покровския мъжки манастир в село Дракино, Торбеевски район, Република Мордовия, дякон Георги Вюшкин. (eparchia.patriarchia.ru)

На 8 януари 2021 година от усложнения, предизвикани от коронавирусна инфекция, на 40-годишна възраст, почина прессекретарят на Каинска епархия йеродякон Василий (Зеленкин), клирик на катедралния храм “Рождество на св. Йоан Предтеча” в гр. Куйбишев. (eparchia.patriarchia.ru)

На 7 април 2021 година, в Русия са регистрирани 151 смъртни случаи вследствие на коронавирусна инфекция сред клириците и живеещите в ставропигии. От 151 починали – 14 клирици са от храмове в Москва, 113 клирици са от епархии в Русия и 24 клирици са живеещи в ставропигии. (tlg.today)

Posted in Публицистика, Съвременност

Вижте още: