Меню Затваряне

Бесарабската митрополия обсъди присъединяването на руските енории в Молдова

Днес, 15 ноември 2023 г., се състоя работно заседание на Синода на Бесарабската митрополия, проведено в резиденцията в Кишинев и ръководено от Негово Високопреосвещенство Петър, Бесарабски митрополит и Екзарх на румънските християни, живеещи извън каноничната територия на Румънската патриаршия (Молдова, Бесарабия). Митрополията на Бесарабия има по-висок ранг на Екзархия от октомври 1995 г., и румънските православни общности извън Република Молдова могат да се присъединят към нея извънтериториално. Статутът на Екзархията е признат от властите на Република Молдова.

По време на срещата бяха разгледани редица актуални теми, свързани с църковната мисия и бяха взети важни решения относно дейността на румънските епархии в Бесарабия.

Синодът обсъди темата за ситуацията в Украйна за регулиране на каноничното положение на енориите в Балтийска епархия и енориите в Република Молдова, като анализът включва присъединяването на руските енории към митрополията на Бесарабия.

Предложени бяха начини за разпределяне на сумата от 2 000 000 евро, предназначени за подпомагане на дейности във всяка епархия, включително и за стогодишнината на Бесарабската митрополия и Румънската патриаршия, като идеята е 2025 г. да бъде посветена на това тържество.

По време на срещата е изчетен впечатляващ отчет за дейността на Южнобесарабската епархия, включваща 30 строително-ремонтни обекта на храмове. Предстои изграждане на епископска катедрала в Балти и други важни културни и мисионерски проекти. Те включват:

– изграждане на митрополитска катедрала е в центъра на Кишинев;

– изграждане на социален център за възрастни и хора в неравностойно положение. Този център ще осигури подслон, храна, медицинска и духовна помощ;

– стартиране на телевизионна и радиостанция на Бесарабската митрополия;

– отпускане на финансовите средства, необходими за завършване на строително-украсителните дейности на катедралата „Свети Петър и Павел“ в Буюкани, която ще бъде под прякото управление на Бесарабската митрополия.

Тази среща е важен етап в консолидирането и бъдещото планиране на дейността на Бесарабската митрополия в служба на духовенството и вярващите и на православната общност в Бесарабия.

—————-

Източник: mitropoliabasarabiei.md

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: