Меню Затваряне

Бившият „екзарх на Африка“ Леонид е призован да се яви във Върховния църковен съд на РПЦ

Нов безпрецедентен скандал избухва в Руската православна църква, пише Новая газета“. Патриарх Кирил призовава във Върховния църковен съд бившия „екзарх на Африка” митрополит Леонид (Горбачов). В отговор митрополитът обещава да „назоваве нещата с истинските им имена“. „Бог знае, че не исках това“, възкликва Леонид.

Наказващата ръка на „църковното правосъдие“ застига не само миротворци и критици на „богословието на СВО“, като поредния осъден протойерей Алексий Умински. На 22 януари 55-годишният митрополит Леонид (Горбачов), който до октомври миналата година заемаше високия пост „екзарх на Африка“, получи призовка да се яви във Върховния църковен съд на РПЦ.

Леонид дълго време беше считан за фаворит на патриарха – докато не започна да проявява патриаршески амбиции и да си позволява политически изказвания, които далеч надхвърляха неговата компетентност. Например Леонид реагира на последните слухове за преговори с Украйна: „Там няма с кого да говоря. Нацистка измет… Всички те ще избягат и ще намерят убежище в чужбина… Останалите ще бъдат изправени пред напълно незавидна съдба.” Постепенно „екзархът на Африка” се превърна в идол на най-радикалната, турбо-патриотична група от духовенство и миряни на Руската православна църква, чиито представители вече дори заплашват с разцепление и всякакви неприятности за патриарха. Но изглежда, че самият Леонид го очакват сериозни проблеми. Дейността му на африканския континент е съгласувана с интересите на ЧВК Вагнер. 

През нощта на 25 юни, когато частите на „Вагнер“ се насочиха към Москва, той написа в своя телеграм канал: „В Москва е горещо и задушно, но обещават дъжд през нощта. Някой вече го е дочакал“. Дякон Андрей Кураев отбеляза тогава, че ако Пригожин беше победил, Леонид би изглеждал като идеален кандидат за патриаршеския престол.

Както съобщи източник, близък до Патриаршията, непосредствената причина за започване на църковно дело срещу Леонид са неговите изявления за патриарх Кирил. Записи на частните разговори на Леонид са били дадени на патриарха да ги слуша. Освен това само преди година, Леонид остро критикува друг любимец на Кирил, който понякога дори се нарича негов приемник и наследник – митрополит Антоний (Севрюк). След това „Екзархът на Африка“ кандидатства за поста председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, който е зает от Антоний. Именно от този пост самият патриарх Кирил се възкачи на патриаршеския престол през 2009 г.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: