Меню Затваряне

Благовестие в образи

Д-р Ивана Радонова

Д-р Ивана Радонова

Напоследък все по-често се чуват хора, които споделят, че времето сякаш е забързало и не стига почти за нищо. Все тичаме нанякъде. Още не сме свършили едната задача и други две очакват да ги поемем. Колко пъти влизаме в храма уж за служба, но мислим повече за това кога ще приключи, че да подхванем задачите на деня. А колко често се случва просто да минем покрай църквата, да се прекръстим дори (някой път съвсем мимоходом) и да продължим напред по забързания си график сред също така забързаното човешко множество край нас. И в тази надпревара с времето неусетно ни застигна една пандемия, която преобърна ежедневието ни и пренареди приоритети ни.

Изведнъж се оказахме с много време, което в началото изглеждаше, че може да стигне за всичко. Или поне за почти всичко. Но много бързо тази перспектива беше инвестирана в нещо, което се оказа едновременно и предизвикателство, и възможност. Дигиталната реалност. Беше част от научната фантастика само до преди 30-ина години, а днес е реалност, която навлиза във все повече сфери от обществения и личния живот, влияе върху техниката, технологиите, взаимоотношенията ни. Формира нов подход към почти всичко. В това число и към изкуството. Тази година дигитализацията даде своето отражение и върху вече традиционно издаваната лимитирана картичка с изображението на каварненската църква „Св. вмчк Георги“. Неин автор е Христо Тренев от Trenev Art Studio. Христо е роден в София в семейство на художници. Завършил e Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, а по-късно и Националната художествена академия в София.

Той е художник на свободна практика и се занимава с карикатура, като работи основно с помощта на дигиталните технологии. Изображението на църквата „Св. вмчк Георги“ също е рисувано дигитално. Основните тонове са в топлата гама – червеникаво, оранжево и жълто-зелено. Храмът е представен фронтално, а в небето над него свободно летят морски птици. Усещането е за свобода, лекота и една едва доловима приказност, породена от загадъчните цветове на небосвода. Неволно ти се приисква просто да се завърнеш у дома и да намериш време за всичко, което е значимо, но е отлагано понякога с години. Дизайнер на самата картичка отново е нашата приятелка и съмишленичка Глория Ангелова.

За пореден път тя даде своя принос за общото ни дело, за разпространяване на българщината и почитта към предците ни и към изконната ни духовност. Тази година гореща благодарност отправяме към Глория и Христо за тяхното творчество и подкрепа. Гореща е благодарността ни и към всички, които продължават да ни окуражават и радват с думи, дела и усмивки. Надеждата ни е, че колкото и трудности да предстоят занапред заедно ще продължим да благовестим. Ако е възможно и от покривите, дори и дигитално. Отново приятели на храма подкрепиха тиражирането на хартиени копия на картичката, които се даряваха за благословение на Гергьовден, който е и официалният празник на град Каварна. Картички за благословение ще бъдат раздавани и във всички храмове, в които се разпространява бюлетинът ни „Вяра и Дело“.

Източник: Вяра и Дело, брой 3 (23), година VI, юни 2020 г.

Posted in Вяра и Дело

Вижте още: