Меню Затваряне

Благословен е Идещият в име Господне! Осанна на Давидовия Син!

Св. Йоан Златоуст

Св. Йоан Златоуст

Блаженият Давид, макар и лишен от лирата си, чрез песента на децата високо се радва и духом заедно с тях участва в тържеството, както някога пред ковчега Божий – и той с тях пее и възклицава радостно: благословен е, Който иде в име Господне!

Нека го запитаме: кажи ни, пророче, кой е този, който иде в име Господне? Не ни е работа – казва той – сега да ви уча: това е представено на децата от Онзи, Който от устата на младенци и кърмачета е приготвил възхвала за унищожаване на врага и победа над отмъстителя! Кажете, деца: откъде е това прекрасно съревнование у вас и приятна песен? Кой ви научи на това? Кой ви даде мъдрост за това? Кой ви свика? Къде са поканите ви? Кои са учителите ви?

Вземете – казват те – участие с нас в тържеството и пението, и вие ще узнаете това, което е било в желанията на Моисей и другите пророци, и ще видите с нас изпълнението на обещанието в лицето на нашия Учител!

Нека и ние с децата да грабнем клонки, и нас да вдъхнови Дух Свети, та и ние да приветстваме Госта с внушената от Бога песен: благословен е Идещият в име Господне – осанна във висините! Когато децата тържествуваха, когато учениците се радваха, закоравялата завист против славата на Господа се събуди, градът изпадна в смут и почна да пита: кой е Този? Като че ли не са видели Благодетеля, прославен с безчислени Божествени чудеса!

Тъмнината, обаче, не могла да покрие блестящата в нея незалязваща светлина. Против тези пророкът някога е казал: глухи, чуйте и, слепи, погледнете и вижте! Виждате ли, възлюбени, точността на предсказанието?!

Цяла Иудея се изпълни с благодеяния, а те сега питат: кой е Този? О, неразумни люде, които лъжливо се наричате учители! О, безмислени старейшини! О, безсрамно потомство на Ханаан, а не на богобоязливя Иуда! Малките деца познали Твореца си, а непокорните бащи питали: кой е Този? Младото поколение възпявало Бога, а застарелите в зло питали: кой е Този? Кърмачетата проповядват за Бога, а възрастните богохулстват! Отрочетата благочестиво отправят свещена хвала, а безбожните йереи нечестиво негодуват. Жестоки човеци, които се мислите за праведници, обърнете сърцата си към своите деца и от тях се поучете за тайните Божии!

Защо при блясъка на слънцето обичате тъмнината? Защо замисляте война против мира, който нищо не може да смути? Ако вие сте верни синове на Сион, веселете се заедно с чедата си: нека благочестието на рожбите ви бъде повод към радостта и тържеството! От тях се научете: кой ги е научил на това, кой ги е свикал, откъде е дошло това учение, какво е това ново богословие и старо пророчество?!

С всички тях – деца и бащи – нека и ние отправим хвала и кажем: благословен е Идещият в име Господне! Осанна на Давидовия Син!

————–

Източник: „Духовни бисери от светите отци“ (проповедническа антология)

Posted in Неделни проповеди, Празнични проповеди, Проповед

Вижте още: