Меню Затваряне

Благословен пост!

Архим. Вартоломей

Началото на поста всеки път е повод за християнина да поднови духовната борба. Настоящият пост обаче има особеност. Пандемията, която измъчва цялата планета от една година, изтощи психически и физически всички хора. Периодът на Великия пост, през който ние християните сме призовани да преминем, е възможност духовно да се реорганизираме. Доброволната аскеза с лишаване от храна, контрол над ума, усилване на молитвата и изучаване на св.отци са отговорът на безизходицата, в която попаднахме.

Пандемията разкри пълната липса на бдителност, която по принцип би трябвало да характеризира християнина. Разкри липсата на реално общуване с Бога. Преобладаващите гневни реакции и смут показаха липсата на доверие и надежда в Него. Християнинът по време на изпитания не е обезпокоен, не се отчайва и не се ядосва, но продължава да се моли, черпейки сила от Христос, като проявява смелост и издръжливост в изкушението. Той същевременно укрепва любовта си към ближния, за когото се превръща в пример и образ Христов. По това се познава християнинът.Така че сега, през този пост, ни се дава възможност да се върнем към това, което трябва да бъдем. Да се ​​борим със смелост и постоянство, за да можем с Възкресението Христово да постигнем и личното си възкресение.

Само когато всеки християнин се стреми към своето лично възкресение като част от общността, той може да се надява да вкуси всеобщото възкресение. Молитвено пожелавам всички ние да станем причастни на възкресението, преминавайки в покаяние и молитва времето на поста, покланяйки се на пречистите страсти и на възкресението на Спасителя Христос. Благословен пост!

+ архим. Вартоломей, игумен на св. обител Есфигмен, Света Гора – Атон

Превод: архим. Никанор, игумен на Църногорската св. обител

Posted in Светогорие

Вижте още: