Меню Затваряне

Бобмардирана е сграда до църквата „Св. Порфирий“ в Газа, има убити и много ранени

Бомбардирана и разрушена е сграда до гръцката църква в манастира „Св. Порфирий“ в Газа. Ударени са офисите и входа на манастира и цялата сграда се срутила. Вътре е имало хора, много от които са ранени, казва гръцкият архиепископ на Тиберия Алексий. Според него в манастира има над 400 души. Рзрушената сграда е засегнала и една от стените на храма. Ударът е довел до смъртта на най-малко 20 невинни жертви и стотици ранени. Манастирът предлага убежище не само на християни, но и на мюсюлмани.

През изминалата седмица беше разпространена информация, че обителта е разрушена от израелските бомбардировки, но беше опровергана от фейсбук страницата на манастира. Преди дни гръцкото правителство се застъпи пред израелските власти за защитата на този историческия православен манастир в Газа и съобщи, че има споразумение с Израел военните действия да не засегнат храма.

Израелската армия беше обвинена за удара и твърди, че въпросната сграда не е била предвидената цел на въздушния удар и че само една стена е била повредена от въздушните удари. Според израелската армия нейните бойни самолети са се опитвали да ударят команден център на Хамас, разположен близо до църквата. Израелските военни смятат, че въпросният център участва в изстрелването на ракети и минохвъргачки към Израел. Инцидентът се разследва. Израелските отбранителни сили ясно заявяват, че църквата не е била целта на удара.

Вселенският патриарх Вартоломей е провел телефонен разговор с Йерусалимския патриарх Теофил в петък сутринта, на 20 октомври, като е изразил подкрепата си във връзка с трагичните събития, разиграващи се в Светите земи и съболезнованията си за жертвите на експлозията край манастира „Св. Порфирий“, с надежда за скорошно възстановяване на ранените. От своя страна Йерусалимският патриарх благодари на Вселенския патриарх за неговия интерес и пълната подкрепа, описвайки мрачната ситуация в региона.

Св. Синод на Гръцката църква с дълбоко съжаление следи бруталните военни действия, които се водят в Близкия изток през последните тринадесет дни, и четири дни след началото им, на 11 октомври, излезе с изявление. Митрополитите изразяват своята братска подкрепа и любов към патриарх Теофил III архиепископ Алексий, които продължават в разгара на ужасните военни действия, довели до загубата на живот и нараняването на хиляди цивилни граждани, за да изпълнят своя свещен дълг на служение на своето паство.

Йерусалимската патриаршия публикува на сайта си категорично осъждане на израелския въздушен удар и подчертава, че насочването към църкви и техните институции, заедно с убежищата, които те предоставят за защита на невинни граждани, особено жени и деца, представлява военно престъпление, което не може да бъде игнорирано. Патриаршията подчертава, че заедно с другите църкви в региона, ще изпълненяват своя религиозни и морален дълг и ще предоставят помощ, подкрепа и убежище на нуждаещите се на фона на непрекъснатите искания на Израел за евакуиране на тези институции от цивилни и натиска, упражняван върху църквите в това отношение.

Севастийският архиепископ Теодосий призова Израел незабавно да спре кървавата баня в Газа и подчерта, че стотици хора все още остават заровени под развалините. „Досега за съжаление сме потвърдили 20 смъртни случая на хора, които познаваме, те бяха с нас до вчера“, отбеляза архиепископът.

„Търсенето на оцелели или тела продължава. Но средствата в ситуация на война разбирате, че не са много и процесът върви с препятствия. Но докато говорим, намират хора под развалините, така че списъкът на загиналите ще расте”, каза още архиепископ Теодосий. Той добави, че не е имало предупреждение за атаката и след удара срещу болницата в Газа, където е имало англиканска църква и са загинали 500 души, той призовава за незабавно прекратяване на огъня, за да не загиват повече невинни хора и от двете страни.

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: