Меню Затваряне

Богословска книга, преведена на български език, беше официално представена във Вселенската патриаршия

На 4 април 2024 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум гостува на Вселенския патриарх Вартоломей в Константинополската патриаршия, където стана официалното представяне на българския превод на патриаршеската книга „Среща с тайнството. Съвременен поглед към Православието”. Изданието беше реализирано през 2023 г. от Русенската митрополия с богословско приложение от Диоклийския митр. Калистос (Уеър) и биографични бележки на архидякон Йоан Хрисавгис.

В предговора към нея Русенският митрополит Наум представи книгата, която митрополията издава с чест, отговорност и радост, като написана с „топлота и лично отношение, с голяма ерудиция“ за богатата духовност на Православната църква. Митрополитът я определи като „покана за разговор, който да се води без предубеждения и страхове, но добронамерено и открито с всички хора с добра воля, независимо от техния етнос и религия“.

Книгата съдържа исторически поглед към Православието и Вселенската патриаршия през вековете до днес, богословски анализи за дара на богословието, литургията и иконописта, монашеството като избор и призвание, за духовността и тайнствата в живота на християните. Един особен и ценен нюанс в нея са богословските и пастирски размисли върху темите за чудото на творението и отношението християнство-екология в съвременния свят, темата за вярата и свободата в Бога, поглед към глобализацията в съвременния свят, въпросите за национализма, религията, политиката и културните традиции, както и междурелигиозния диалог, в който участва Вселенската патриаршия.

Тревожните тенденции на фундаментализма и расизма, войната и надеждата, както и пътят на помирението правят тази книга особено ценна за християните днес. В биографичните бележки за патриарх Вартоломей архидякон Йоан Хрисавгис отбелязва:

„Делото на патриарха е огромно и както той много добре разбира, не е безопасно. Вартоломей стои между „славата и бездната“, по думите на един негов приятел, който му се възхищава… И за да бъдем по-точни, стои между Кръста и Възкресението“.

Преводът от гръцки език е на Златина Иванова.

————-

Източник: Русенски митрополит НАУМ

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: